Voorkom opdringerige advertenties met een adblocker

Een adblocker of advertentieblokker blokkeert het weergeven van advertenties in de browser van je computer, tablet of smartphone. Een adblocker is een uitbreiding (extensie of plug-in) in je browser, die soms al geïntegreerd is.

Adblockers gebruiken in ons onderwijs?

Verplichte activiteiten of leermiddelen moeten op school vrij blijven van reclame. Zo mag er geen reclame te zien zijn in hand- en werkboeken, agenda’s, klaslokalen, turnzalen, webbrowsers, computerspelletjes … Een logo of merk op didactisch materiaal is geen uitdrukkelijke reclame en is wel toegelaten. 

Je kan gebruik maken van advertentieblokkers om zoveel mogelijk reclame te weren.

De voordelen:

  • Adblockers zijn goed voor je privacy. Een adblocker blokkeert namelijk veel trackingcookies en andere technieken die marketingbedrijven gebruiken om jou online te 'volgen'. Daarmee tonen ze op basis van je surfgedrag gerichte advertenties, of maken ze een uitgebreider profiel van je op.
  • Ze maken het surfen sneller omdat je geen advertenties meer hoeft te downloaden.
  • Met een adblocker loop je minder kans op malware via malafide advertenties.
  • Op sommige websites nemen 'agressieve' banners het hele scherm over. Een adblocker maakt zulke websites weer bruikbaar.

De nadelen: 

  • Door adblockers hebben websites minder advertentie-inkomsten. Daarmee komen de budgetten voor journalistieke producties en andere kosten onder druk te staan.
  • Soms word je met een adblocker simpelweg geweerd van een website en krijg je een melding zoals 'zet je adblocker uit om verder te surfen'. 
  • Een adblocker zorgt er soms voor dat een webpagina of bepaalde content (teksten, afbeeldingen, video's) niet juist wordt getoond in je browser. Om zo'n website toch goed te kunnen gebruiken, voeg je ze toe aan de uitzonderingslijst van de adblocker.

Bron: Consumentenbond.nl

Eens uitproberen? We hebben enkele adblockers verzameld op deze pagina. Deel onze tips zeker ook met je leerlingen.  

Door Jasper Van Biesen | Bijgewerkt:
Pixabay