Artificiële intelligentie in het onderwijs

Artificiële intelligentie (AI)ontwikkelt zich razendsnel. Wist je dat online zoekmachines, GPS-systemen, weersvoorspellingen, spraakassistenten, verkeerslichten … al gebruikmaken van deze technologie? Onbewust kom je er dagelijks mee in contact. AI-technologie is best moeilijk te definiëren. We proberen het even in mensentaal uit te leggen.

AI is kort gezegd het vermogen van computers om taken uit te voeren waarvoor mensen hun intelligentie inzetten. AI doet dit aan de hand van een reeks instructies, een algoritme. De computer volgt dat algoritme om een taak uit te voeren en tot een resultaat te komen. Zo’n algoritme kun je vergelijken met een recept waarin je stappen volgt om tot een resultaat – het gerecht – te komen. Het algoritme van AI is soms zo complex dat het een neuraal netwerk wordt genoemd omdat het op de denkpatronen in onze hersenen lijkt. Daarmee bedoelen we: AI kan gegevens detecteren en interpreteren en op basis daarvan zelfstandig handelen.

  • Wil je aan de slag gaan met AI in je klas of school? Bekijk de materialen hieronder of beter nog, neem een kijkje op de deelsite van KlasCement over AI. Daar vind je alles netjes geordend, met extra nuttige info!
  • Heb je graag meer informatie over wat AI net is en wat de impact ervan is op ons onderwijs? Dan kan je terecht op de AI-pagina van Kenniscentrum Digisprong.

Studiedag AI in onderwijs: uitdaging of kans?

Op maandag 18 november organiseerde het Kenniscentrum Digisprong de studiedag AI in het onderwijs: uitdaging of kans? Tijdens deze studiedag deelden experts, organisaties en enkele bedrijven inzichten over hoe AI kan bijdragen aan het verbeteren van het leerproces en hoe scholen AI verantwoord kunnen integreren in hun werking. Je kan alle presentaties van de studiedag raadplegen via deze map op KlasCement.

Naar de deelsite AI in onderwijs

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay