Codefestival 2024: Programmeren en coderen in het onderwijs
EU Code Week
De EU-programmeerweek is een initiatief waarin creativiteit, probleemoplossing en samenwerking worden gestimuleerd door middel van programmeren en andere technische en digitale activiteiten. Het idee erachter is om programmeren bereikbaarder te maken en om mensen te laten zien hoe je ideeën met programmeercode tot leven kunt brengen. De Code Week wil digitale vaardigheden ontwikkelen en gemotiveerde mensen bij elkaar brengen om te leren.
Webinar - Computationeel denken
Op woensdag 19 maart 2025 om 20uur organiseren we een eerste webinar over computationeel denken.
Ontdek de kracht van computationeel denken en hoe je dit integreert in jouw klaspraktijk. Tijdens deze sessie verkennen we de basisprincipes van computationeel denken en delen we praktische voorbeelden en lesideeën. Je maakt kennis met EU Code Week en ontdekt waarom dit een belangrijk initiatief is.
Schrijf je in en ontdek hoe je jouw leerlingen inspireert en motiveert met computationeel denken.
Codefestival!
Op 14 oktober 2024 was er het Codefestival. Het werd een leerrijke dag vol interessante workshops, inspirerende sprekers en boeiende praktijkvoorbeelden. De presentaties van de sessies staan in onze favorietenmap Codefestival 2024.
Er is ook je een digitale versie van het boek; Leer je leerlingen denken als een computer beschikbaar.
Code Week 2024: inspiratiegids en tooltips
Tijdens de EU Code week ga je aan de slag met programmeren en coderen op school. Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dan hebben wij voor jou:
- EU Code Week 2024 - inspiratigids: een bundel met tips en informatie over lesactiviteiten, organisaties, nascholingen ...
- EU Code Week 2024 - een kalender met een dagelijkse tooltip: de kalender werd samengesteld door de Vlaamse leading teachers van de EU Code Week. Zij zetten coderen en programmeren in de kijker.
Dat is nog niet alles want ook op volgende websites kan je terecht voor meer info en materiaal:
- Bezoek de website van Code Week.
- Vind tips, ideeën en lesmateriaal.
- Bekijk waar in Europa activiteiten plaatsvinden op de interactieve Code Week-kaart!
- Meld je aan om ook jouw activiteit toe te voegen.
Voorbije Codefestivals
In 2016, 2017, 2022 en 2023 was er een Codefestival met keynotes, hands-on sessies, praktijkvoorbeelden, demo's en nieuw materiaal. De presentaties kan je via onderstaande links nog eens raadplegen.
- Donwload de presentaties van 2022
- Bekijk de aftermovie van het tienjarig jubileum 2022
- Bekijk de toolkit van 2022.
- De toolkit en inspiratiegids van 2023
- Download de presentaties van 2023
Nog meer leermiddelen vind je hieronder.
Kies jouw doelgroep

-
Leer je leerlingen denken als een computer: Over de kracht van computationeel denken en programmeren in het onderwijs
In deze publicatie bundelt het Kenniscentrum Digisprong inzichten over computationeel denken en programmeren met voorbeelden uit de onderwijspraktijk. Je ontdekt wat computationeel denken is en hoe het verankerd zit in het onderwijscurriculum. …
Downloadbaar lesmateriaal -
Nascholing algoritmen en programmeren
Deze cursus is het vervolg van de cursus Basis programmeren in Python ( module 1) en is perfect voor iedereen die dieper wil duiken in de wereld van algoritmen en programmeertechnieken.
In module 2 leer je in twee dagen de fundamenten van …
tot
Nascholing of activiteitNieuw -
Programmeer de hond
Sleep de pijlen voor jouw code naar het programma. Zorg dat de hond bij het juiste voorwerp stopt. Doe voorzichtig. Ga je over of naar een verkeerd voorwerp, dan verlies je punten. Let op voor de bommen, die moet je ontwijken.
Interactieve oefeningNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Moon Camp Trigger Training: Ontwerp je eigen maanbasis
Welkom bij onze Moon Camp Trigger Training. We leggen je in +-15minuten uit wat dit STEM-project inhoudt en hoe jij het kan inplannen in je lessen volgend jaar! Een uitgebreidere vorming volgt bij in het begin van schooljaar 2025-2026.
Moon Camp is …
Nascholing of activiteitNieuw -
Matatalab TaleBot Pro
Je eigen interactieve verhalen maken door middel van codering.
Matatalab TaleBot Pro is een lerende robotset op instapniveau. Dankzij de innovatieve technologie en een breed scala aan vakoverschrijdende interactieve kaart, kunnen …Fysiek materiaalNieuw -
Bee-bottegels: Mijn lichaam
Deze Bee-Bottegels bevatten afbeeldingen bij het thema lichaam. Zo oefenen je kleuters verschillende woorden in verband met hun lichaam in.
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Astro Pi: Jouw code in het ruimtestation
De European Astro Pi Challenge biedt leerlingen de kans om wetenschappelijk onderzoek in de ruimte uit te voeren door computerprogramma's te schrijven die draaien op Raspberry Pi-computers aan boord van het International Space Station (ISS).
Ieder …
AankondigingNieuw -
CanSat: Lanceer je satelliet in een blikje
Zin om je leerlingen écht te inspireren? Ontdek CanSat!
Met dit project verkennen je leerlingen de mogelijkheden van een satelliet in een blikje, waarmee ze verschillende missies zullen uit te voeren. De inspiratie en het brein achter dit …
,
Nascholing of activiteitNieuw -
Reproducible Machine Learning for Credit Card Fraud detection: Praktisch handboek
Dit praktisch e-book helpt studenten data science op weg bij het ontwerpen van een systeem voor de detectie van kredietkaartfraude. In een recente introductietraining over data science door de VUB werd dit e-book als oefenmateriaal aangeboden. …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwAndere functie -
Computationeel denken: Webinar
Ontdek de kracht van computationeel denken en hoe je dit integreert in jouw klaspraktijk. Tijdens de opname van deze webinar verkennen we de basisprincipes van computationeel denken en delen we praktische voorbeelden en lesideeën. Je maakt …
Video -
STEAM-CT: STEM en computationeel denken
Projectwebsite met concrete STEM-activiteiten en met de focus op computationeel denken
WebsiteOrganisatie, firma, vzw -
Explobots: Leermethode techniek en STEM voor de A-stroom
De projecten van Explobots bieden een mix van STEM- en techniekonderwijs, geschikt voor zowel vakgerichte als vakoverschrijdende lessen. Afhankelijk van de techniek/STEM-balans kunnen leerkrachten kiezen welke projecten het meest geschikt …
Website