Codefestival 2022: Tienjarig jubileum van de EU Code Week

Wat is computationeel denken en wat kan je er mee op school?

Computationeel denken is een manier om problemen op te lossen. Jongeren krijgen door computationeel denken greep op de werkelijkheid om zich heen. Hoe raak je ergens op tijd? Hoeveel data heb je nog over op je smartphone? Waarom word je op sociale media bestookt met bepaalde advertenties?

Programmeren met leerlingen

Leren coderen en programmeren is een mogelijkheid om computationeel denken aan te leren. Coderen en programmeren biedt je leerlingen nieuwe mogelijkheden om allerlei problemen op te lossen. Door hen te leren programmeren krijgen ze meer inzicht in hoe de digitale wereld werkt. Het leren van onder meer algoritmes, systematiek en programmeertaal krijgt een belangrijke plaats binnen het computationeel denken. Het stimuleert het redeneren, abstraheren en het probleemoplossend vermogen. Computationeel denken houdt dus in dat je naar een probleem of vraagstuk kijkt op een manier die toelaat dat een computer kan helpen bij de oplossing. 

EU Code Week: 8-23 oktober 2022 

De EU-programmeerweek is een initiatief waarin creativiteit, probleemoplossing en samenwerking worden gestimuleerd door middel van programmeren en andere technische en digitale activiteiten. Het idee erachter is om programmeren bereikbaarder te maken en om mensen te laten zien hoe je ideeën met programmeercode tot leven kunt brengen. De Code Week wil digitale vaardigheden ontwikkelen en gemotiveerde mensen bij elkaar brengen om te leren.
In 2022 viert EU Code Week zijn tienjarige bestaan. Daarom organiseert Kenniscentrum Digisprong het Codefestival in Brussel. Alle informatie vind je op deze eventpagina.

   

Code Week 2022: toolkit

In de EU Code week ga je aan de slag met programmeren en coderen op school. Bekijk de Code Week toolkit van 2022 om inspiratie op te doen voor mogelijke activiteiten. 

Waar vind je nog info en materiaal?

Publicatie 'Zo denkt een computer'

Zo Denkt Een Computer

Download

Deze publicatie biedt lagere en secundaire scholen informatie, praktijkvoorbeelden en instrumenten om leerlingen de basisprincipes van computationeel denken en programmeren bij te brengen. Via de tools kunnen scholen hun leerlingen wegwijs te maken in de digitale wereld.

Codefestival 2016 en 2017

Ook in 2016 en 2017 planden we een codefestival met keynotes, hands-on sessies, praktijkvoorbeelden, demo's en nieuw materiaal. De presentaties kan je via onderstaande links nog eens raadplegen.

Nog meer leermiddelen vind je hieronder.

Kies jouw doelgroep

Door KlasCement | Bijgewerkt:
www.pixabay.com