Verschillende types digitale schoolborden

Met een digibord of digitaal schoolbord breng je interactie, visualisatie en ICT in je klaspraktijk. Een goed gebruik van een digibord verhoogt de activiteit, betrokkenheid en motivatie van de leerlingen. Digitale schoolborden dienen uiteraard om les te geven maar kunnen ook gebruikt worden om te vergaderen en te presenteren. Wanneer je op school de klassieke krijtborden wilt vervangen, zal je moeten kiezen tussen een digibord of een touchscreen.

Digitaal schoolbord in je klas

Een digitaal schoolbord is een soort whiteboard met daaromheen een dunne infraroodrand die de aanrakingen op het bord signaleert. Het bord werkt met een (interactieve) beamer die wordt aangesloten op een computer of laptop. De beamer projecteert het beeld van de computer op het digitale bord en kan je bedienen met een infraroodpen of met de hand. Het digitale bord gaat ongeveer tien jaar mee, terwijl de projectorlamp vaak al na twee jaar aan kwaliteit verliest. De projector vraagt om regelmatig onderhoud.

Hoe touchscreen gebruiken

Tegenwoordig duiken ook touchscreens vaker op in het klaslokaal. Een touchscreen is eigenlijk de opvolger van het digibord en kan je zien als een grote tablet die aan de muur of op een verrolbaar onderstel wordt bevestigd. Ook hier kan je een computer op aansluiten en bedienen via het aanraakscherm, of het beeld van een tablet, laptop of smartphone te streamen via Miracast of een iOS/Android-app.

Door KlasCement | Bijgewerkt: 10-09-2021
Pixabay