Digitale competenties waarmee je aan ICT-eindtermen werkt
Op 1 september 2019 startte de eerste graad van het secundair onderwijs met nieuwe eindtermen. Die eindtermen werden geformuleerd in functie van zestien sleutelcompetenties. In deze sleutelcompetenties komen ook heel wat eindtermen aan bod die met ICT te maken hebben.
Op deze pagina verzamelen wij voor jou alle leermiddelen waarmee je werkt aan één of meer van de ICT-gerelateerde eindtermen.
In het totaal zijn er 382 nieuwe eindtermen. Vijftien daarvan hebben rechtstreeks met digitale competenties te maken. Bij vier andere eindtermen is onderliggende kennis van ICT noodzakelijk. Verder zijn er nog veertien ICT-eindtermen opgenomen als basisgeletterdheid. Voor de digitale competenties werd het Europese referentiekader The Digital Competence Framework for Citizens of kortweg DigComp gebruikt.
Om in al deze ICT-gerelateerde eindtermen structuur aan te brengen, kiezen we er ook hier voor om de digitale competenties voor leerlingen volgens het DigComp-framework te groeperen.
De vijf digitale competentiegebieden voor leerlingen zijn :
-
Waarom is de school verantwoordelijk voor mediawijsheid?: ICT in het COOL Café
Een interessante aflevering met niemand minder dan Bamber Delver. Als oprichter van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, vertelt hij over mediawijsheid en de toepassing daarvan in het onderwijs. Want waarom is de school …
AudioNieuwLeerkracht, ICT-coördinator -
Day of AI: Lesmateriaal
Day of AI brengt gratis en open-source AI-tools, leerplannen, beoordelingen en professioneel ontwikkelingsmateriaal voor leerkrachten, ontwikkeld door MIT RAISE, naar studenten en leerkrachten overal ter wereld.
Website (3)Leerkracht -
Cyber Helden: Educatieve tools over internetveiligheid
Kinderen zijn steeds meer geconnecteerd met het internet en worden bijgevolg vaker geconfronteerd met risico’s zoals oversharing, oplichting, nepnieuws, cyberpesten... Het programma van Cyber Helden biedt leerkrachten de nodige materialen en …
Downloadbaar lesmateriaal -
Matatalab TaleBot Pro
Je eigen interactieve verhalen maken door middel van codering.
Matatalab TaleBot Pro is een lerende robotset op instapniveau. Dankzij de innovatieve technologie en een breed scala aan vakoverschrijdende interactieve kaart, kunnen …Fysiek materiaal -
Astro Pi: Jouw code in het ruimtestation
De European Astro Pi Challenge biedt leerlingen de kans om wetenschappelijk onderzoek in de ruimte uit te voeren door computerprogramma's te schrijven die draaien op Raspberry Pi-computers aan boord van het International Space Station (ISS).
Ieder …
Aankondiging -
Citrine: Eductieve programmeertaal
Citrine is een algemene educatieve programmeertaal voor verschillende besturingssystemen. Je ontwerpt er eenvoudig eigen apps en games mee in het Nederlands. Met Citrine leren leerlingen spelenderwijs abstract en logisch denken, essentiële …
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator -
Computationeel denken: Presentatie webinar
In het teken van de EU Code Week organiseerden we met het Kenniscentrum Digisprong en KlasCement een webinar over computationeel denken.
Ontdek de kracht van computationeel denken en hoe je dit integreert in jouw klaspraktijk. Tijdens deze …
Downloadbaar lesmateriaal -
Werken met pixels: Praktijkvoorbeeld webinar computationeel denken
In het teken van de EU Code Week organiseerden we een webinar over computationeel denken. Ilse, leading teacher, gaf een inspirerend praktijkvoorbeeld.
In deze presentatie ontdek je hoe je aan de slag kan gaan met pixelactiviteiten. Het …
Downloadbaar lesmateriaal -
Wat is computationeel denken?: Presentatie webinar
In het teken van de EU Code Week organiseerden we een webinar over computationeel denken. Natacha van Dwengo vzw, gaf een uiteenzetting over computationeel denken.
In deze presentatie ontdek je wat computationeel denken is, welke de …
Downloadbaar lesmateriaal -
Communiceren zonder praten: Praktijkvoorbeeld webinar computationeel denken
In het teken van de EU Code Week organiseerden we een webinar over computationeel denken. Inge, leading teacher, gaf een inspirerend praktijkvoorbeeld.
In deze presentatie ontdek je hoe je aan de slag kan gaan met de activiteit: communiceren …
Downloadbaar lesmateriaal -
Meta Fair AI: Experimentele AI-tools
Website waarop je enkele experimentele demo's van het nieuwste AI-onderzoek van Meta kan uitproberen. Je vindt er onder andere een op artificiële intelligentie gebaseerde tool om te vertalen, video's te bewerken en verhalen te genereren.
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator -
Tripo AI: Maak 3D-modellen
Een eenvoudige tool om met hulp van AI een 3D-model te ontwerpen.
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator