Jouw digitale sleutelbos!
Steeds vaker kan je zaken gewoon online regelen, via computer, tablet of smartphone. Zo schrijf je in geen tijd geld over via de app van jouw bank, of bestel je met jouw smartphone een cinema- of treinticket …
Ook voor je contact met de overheid kan je steeds vaker online terecht. Bijvoorbeeld als je jouw belastingen moet invullen of als je bij de gemeente een bepaald document moet aanvragen. Handig, makkelijk en efficiënt; dat zeker! Maar als je wilt dat dit ook allemaal heel veilig gebeurt, dan moet je gebruik maken van digitale sleutels.
De digitale sleutelbos
De eenvoudigste en vaakst gebruikte maar zeker niet de veiligste digitale sleutel is de combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord, waarmee je bijvoorbeeld ook jouw Facebookaccount of webmail beveiligt. Veel veiliger wordt het als je je met jouw elektronische identiteitskaart (of eID) via een kaartlezer aanmeldt. Het aanmelden met de eID heeft het allerhoogste veiligheidsniveau. Daarom is het ook de standaard aanmeldprocedure bij de online overheidsdiensten.
Als je zonder eID wil aanmelden, dan moet je één van de andere digitale sleutels activeren op CSAM - Mijn digitale sleutels. Digitale sleutels activeren moet je wel doen met jouw eID. Eenmaal je dit gedaan hebt, kan je je in het vervolg aanmelden met een digitale sleutel zonder eID.
De elektronische identiteitskaart of eID
De eID is de elektronische identiteitskaart die wordt uitgereikt aan elke Belg ouder dan 12 jaar. Bij deze eID hoort een pincode en een pukcode. De pincode kan je wijzigen in het gemeentehuis. Ken je jouw pincode niet meer of wil je jouw pincode deblokkeren nadat je drie keer een foute code hebt ingegeven, dan kun je met de pukcode op het gemeentehuis een nieuwe pincode aanmaken. Hou de brief met de pincode en pukcode dus zeer goed bij!
Heb je ook jouw pukcode niet meer, dan kan je:
• online nieuwe codes aanvragen op de website van de FOD Binnenlandse Zaken;
• nieuwe codes aanvragen bij jouw gemeente.
Binnen de drie weken worden jouw nieuwe codes verstuurd naar het gemeentehuis waar je bent ingeschreven. De gemeente verwittigt je wanneer de codes zijn toegekomen.
Hieronder krijg je een overzicht van het digitale sleutelbos, in dalende volgorde van beveiligingsniveau.
Sleutel 1: aanmelden met eID en kaartlezer
De elektronische identiteitskaart of eID is beschikbaar voor elke Belgische staatsburger en burger die officieel in België woont. Jouw eID kan enkel persoonlijk opgehaald worden en wordt extra beveiligd met een pincode. Bij diefstal kan jouw eID geblokkeerd worden en een nieuwe eID aanvragen kan pas na een bepaalde procedure.
Aanmelden met eID is dus de meest betrouwbare digitale sleutel die beschikbaar is. Daarom is het de standaard digitale sleutel om aan te melden op onlinediensten van de overheid, maar ook de manier om andere digitale sleutels te activeren.
Wat heb je nodig?
- eID;
- Digitale kaartlezer;
- Pincode van jouw eID;
- eID-software.
Sleutel 2: aanmelden met beveiligingscode via mobiele app
Wanneer je onderweg bent en niet meteen een kaartlezer bij de hand hebt, of jouw eID vergeten of verloren bent, kan je je wel nog steeds aanmelden bij bepaalde online diensten van de overheid. Door aan te melden via een mobiele app heb je enkel en alleen nog een smartphone of tablet nodig. Je gebruikt het mobiele toestel zowel om naar de onlinediensten van de overheid te surfen als om de code te ontvangen via de mobiele app die erop geïnstalleerd staat.
Hoe werkt zo'n mobiele authenticatie-app?
In een mobiele authenticatie-app wordt na een aantal seconden telkens een nieuwe code getoond. Voor de accounts die gekoppeld zijn aan de authenticatie-app kan je de tijdelijke code ingeven op de aanmeldpagina van de toepassing zelf. Je hebt dus steeds jouw mobiele toestel nodig om de code te zien.
Wat heb je nodig?
- Gebruikersnaam en wachtwoord dat je instelde op CSAM;
- Smartphone of tablet;
- Authenticatie-app (bijvoorbeeld: Google Authenticator, Microsoft Authenticator, Authy ...).
Aanmelden met Itsme®
Naast de hierboven vermelde mobiele apps, kunnen ook andere partijen digitale sleutels aanbieden waarmee je kan aanmelden bij de online overheidsdiensten. Momenteel is er één erkende partner: Itsme®, een dienst die aangeboden wordt door Belgian Mobile ID. Meer informatie over Itsme® vind je in de leermiddelen onderaan deze themapagina.
Sleutel 3: aanmelden met beveiligingscode via sms
Wanneer je onderweg bent, geen kaartlezer of eID bij de hand hebt, maar je hebt wel een gsm en dat is geen smartphone, dan kan je je nog steeds aanmelden bij bepaalde online diensten van de overheid. Je kan namelijk via jouw mobiele telefoon nog steeds een code ontvangen via sms.
Wat heb je nodig?
- Gebruikersnaam en wachtwoord dat je instelde op CSAM;
- Mobiele telefoon (gsm).
Sleutel 4: beveiligingscode via token
Het token is een kaartje met 24 persoonlijke codes van telkens 6 letters. Het token kan je gratis aanvragen en wordt na activatie verstuurd naar jouw e-mailadres. Bij het aanmelden bij een beveiligde online dienst kies je dan voor de optie 'aanmelding met beveiligingscode via token'. Vervolgens geef je jouw persoonlijke gebruikersnaam en paswoord in. De website vraagt je dan om één van de 24 codes van uw token in te geven.
Wat heb je nodig?
- Gebruikersnaam en wachtwoord dat je instelde op CSAM;
- Token (kaartje met 24 nummers).
Sleutel 5: aanmelden via gebruikersnaam en wachtwoord
Enkel een gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken, is de eenvoudigste maar ook minst veilige digitale sleutel. Via deze digitale sleutel kan je aanmelden op elk apparaat en heb je geen enkel hulpmiddel nodig. Dit is ideaal wanneer je snel informatie wil bekijken die niet zo gevoelig is en die niet beschermd hoeft te worden met een hoog veiligheidsniveau.
Wat heb je nodig?
- Gebruikersnaam (of een e-mailadres) en wachtwoord.
Op deze pagina verzamelen we tools, stappenplannen, video's ... over digitale sleutels.

-
Aanmelden bij de overheid: Mijn digitale sleutels
Om je aan te melden bij de verschillende e-loketten van de Vlaamse of de federale overheid, moet je jouw identiteit bevestigen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Aanmelden met een elektronische identiteitskaart (eID) is de standaard …
Video -
Werken met digitale sleutels: Helpcentrum
Om aan te melden op de online diensten van de overheid moet je gebruik maken van digitale sleutels. Op deze website vind je een overzicht van vaak voorkomende vragen bij het gebruik van digitale sleutels. Daarnaast vind je ook heel wat handige …
WebsiteICT-coördinator, Systeembeheerder -
Digitale sleutels om aan te melden bij de Vlaamse overheid
Digitale sleutels maken het aanmelden bij de overheid makkelijker, efficiënter maar vooral ook veiliger. Op deze website krijg je een overzicht van de mogelijke digitale sleutels die je daarvoor kan gebruiken.
WebsiteICT-coördinator, Systeembeheerder -
Online aanmelden bij de Vlaamse overheid: Overzicht digitale sleutels
Premies of subsidies aanvragen, jouw eigen dossiers opvolgen, eigen informatie opvragen… met de e-loketten van de Vlaamse overheid doe je deze zaken snel, makkelijk en efficiënt online. En in alle veiligheid dankzij …
ArtikelICT-coördinator, Systeembeheerder -
CSAM: Aanmelden met beveiligingscode via SMS
Wanneer je je wilt aanmelden voor bepaalde online diensten van de overheid, moet je gebruik maken van een digitale sleutel. Wanneer je onderweg bent, en geen kaartlezer of eID bij de hand hebt, en je hebt wel een GSM maar geen smartphone, dan je …
ArtikelICT-coördinator, Systeembeheerder -
CSAM: Aanmelden met beveiligingscode via mobiele app
Wanneer je onderweg bent en niet meteen een kaartlezer bij de hand hebt, of jouw eID vergeten of verloren bent, kan je je nog steeds aanmelden bij bepaalde online diensten van de overheid. Door aan te melden via een mobiele app heb je enkel en …
ArtikelICT-coördinator, Systeembeheerder -
Itsme-account instellen met bankkaart: Stappenplan
Dit stappenplan toont je hoe je de Itsme-account activeert met behulp van jouw bankkaart.
ArtikelICT-coördinator, Systeembeheerder -
Itsme-account instellen met eID: Stappenplan
Dit stappenplan toont je hoe je de Itsme-account activeert met behulp van jouw elektronische identiteitskaart of eID.
ArtikelICT-coördinator, Systeembeheerder -
CSAM: Aanmelden bij de onlinediensten van de overheid
Tegenwoordig kan je veel diensten van de overheid ook online raadplegen. Aanmelden hiervoor gebeurt via CSAM, het centrale aanmeldpunt voor alle online diensten van de overheid. Aanmelden via CSAM kan met één van de verschillende …
VideoICT-coördinator, Systeembeheerder -
Inloggen op een website met Itsme: Stappenplan
Deze video toont je hoe je inlogt met de Itsme-app. Met Itsme kan je jezelf snel en veilig identificeren wanneer je wil inloggen op een website of app.
VideoICT-coördinator, Systeembeheerder -
Itsme-account instellen: Stappenplan
Deze YouTube-video toont in vijf eenvoudige stappen hoe je een Itsme-account aanmaakt.
Wat heb je nodig?
- GSM,
- bankkaart of elektronische identiteitskaart (eID),
- kaartlezer.
VideoICT-coördinator, Systeembeheerder -
Itsme: Jouw digitale ID
Itsme® is een app waarmee je jouw identiteit kunt aantonen en digitale transacties kunt bevestigen. Met de Itsme-app log je overal veilig in zonder kaartlezer. Itsme maakt gebruik van de unieke combinatie van jouw GSM-nummer, SIM-kaart en …
App of softwareICT-coördinator, Systeembeheerder