Propaganda en mediawijsheid
Beelden zijn vaak de eerste bron van informatie die ons bereiken. Ze worden verspreid via het nieuws, maar ook via sociale media. Maar zijn deze beelden wel altijd correct? Vertellen deze beelden wel altijd de waarheid?
Al eeuwenoud
Propaganda werd al gebruikt ten tijde van de Oudheid. Tegenwoordig wordt het geassocieerd met het Interbellum en totalitaire regimes, maar zelfs keizers en farao’s maakten er al gebruik van. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte propaganda een enorme evolutie mee. Om de oorlog goed te laten verlopen werd de publieke opinie met verschillende mogelijkheden beïnvloed. De meeste leerlingen gaan het toepassen van propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog herkennen. Er werd gebruik gemaakt van verkeerde beelden om het antisemitisme aan te wakkeren.
Internet en propaganda
Maar ook de komst van het internet zorgde voor een nieuwe dimensie. Het internet heeft een grote invloed op het doelpubliek van propaganda. Het jonge publiek wordt hiermee bereikt. De propaganda die verspreid wordt via het internet onderscheidt zich door de snelheid waarmee de berichten zich vermenigvuldigen. Daarom is het een must om beelden leren te lezen en propaganda te herkennen. Het is belangrijk dat jongeren leren bewust en kritisch omgaan met de media. In een tijd waarin iedereen een journalist kan zijn door sociale media is het van belang om mediawijs te zijn en kritisch om te gaan met de bronnen die je tegenkomt.
Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie.
![](/subsites/theme/theme_893.jpeg?v=1728283995)
-
De Schaal van M wedstrijd: Hoe mediawijs is jouw klas?
Mediawijs en Ketnet dagen klassen uit het lager onderwijs uit om aan de slag te gaan met mediawijsheid in de klas. Vanaf 17 februari 2025 kunnen klassen uit de derde graad deelnemen aan de wedstrijd 'Meest mediawijze klas van Vlaanderen'.
Aankondiging (11) -
Leren met beelden
Om de wereld van vandaag en morgen te begrijpen, zijn beelden een must. Gebruik beelden niet enkel ter illustratie, maar probeer ze te kritisch te bekijken en de betekenis ervan te lezen.
De Mediawegwijzer Beelden lezen en schrijven geeft je …
Downloadbaar lesmateriaal -
Archiefbeelden anders bekeken: Interactieve tool
Je wil graag een video tonen tijdens jouw les? Als informatiebron of als gespreksstarter? Maar zijn deze beelden wel zo ‘objectief’ als ze op het eerste zicht lijken? Je staat best even stil bij de fragmenten die je wil gebruiken. …
Website -
Mediawijs.be: Kenniscentrum mediawijsheid
De website van Mediawijs.be wil leerlingen, leerkrachten, ouders, organisaties... helpen om bewust, actief, kritisch en creatief media te gebruiken om deel te nemen aan onze maatschappij. Daarvoor
- start …
Website -
Wat is mediawijsheid: Definitie in een filmpje
Mediawijsheid verklaren we op onze projectsite Mediawijsheidopschool.be als: het kennen, kritisch interpreteren en creëren van media zoals kranten, radio, televisie, websites en sociale media. Maar Mediawijs.be, het Vlaamse Kenniscentrum voor …
VideoSchool/onderwijs -
Mediawijsheid in tijden van dreiging en terreur
Het is een moeilijke periode in de wereld: aanslagen, geweld, terrorisme en oorlog.
Ook kinderen zijn hier niet blind en doof voor. In tijden van dreiging en terreur ben je van onschatbaar belang voor de leerlingen, om hen te …Downloadbaar lesmateriaal (5)