Een servergestuurd netwerk op school?

De server is het hart van het computernetwerk op school. Een betrouwbare serveromgeving opzetten is dus een heel belangrijke taak van de ICT-coördinator. 

Vanaf een bepaald aantal computers is het handiger om een servergestuurd netwerk op te zetten, zeker wanneer je met gebruikersprofielen wil werken die op elke computer beschikbaar moeten zijn. Bovendien heb je in een servergestuurd netwerk meer mogelijkheden qua beheer en beveiliging.

Servers worden voorzien van aangepaste hardware en software. Bij het kiezen van een server hou je als ICT-coördinator best rekening met een aantal zaken:

  • Geheugen: voldoende servergeheugen is net zoals bij een gewone computer essentieel voor een snelle en vlotte werking;
  • Processor: vaak wordt gebruikgemaakt van een Intel Xeon-, AMD Opteron- of AMD Epyc-processor omwille van de hogere snelheden;
  • Type: naast towerservers bestaan er ook rackservers die in een rack geschoven kunnen worden waardoor je plaats bespaart;
  • Nieuw of tweedehands;
  • Kostprijs.

Virtuele servers 

Scholen werken vaak met virtuele servers. Servervirtualisatie is interessant vanwege de energiebesparing en de besparing op hardware. Maar ook om de virtuele servers draaiende te houden, heb je uiteraard hardware nodig.

Ook de plaats waar je de server(s) plaatst op school is iets om over na te denken. In een serverlokaal zorg je er best voor dat de stroomvoorziening is aangepast, maar ook dat er voldoende beveiliging is tegen brand, inbraak … Omwille van de oplopende temperatuur in het serverlokaal doe je er ook goed aan om koeling te voorzien, door bijvoorbeeld een airco-installatie. Om stroomonderbrekingen en/of  -pieken op te vangen, die heel schadelijk kunnen zijn voor de server en het netwerk, kan je een noodbatterij of UPS voorzien.

Op deze pagina verzamelen we informatie, tips en advies over het beheer van servers.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay