Computernetwerk uitbreiden met switch

Via een switch kan je het computernetwerk uitbreiden en kunnen computers in een netwerk met elkaar communiceren.

Hoe werkt een switch?

Netwerkswitches vormen de ruggengraat van het computernetwerk. Een switch breidt niet alleen het aantal netwerkpoorten uit, maar zorgt er ook voor dat verzonden datapakketten automatisch op de juiste plaats terechtkomen. Die intelligentie is er omdat een switch de MAC-adressen van alle aangesloten apparaten kent.

Omdat verzonden datapakketten alleen naar de juiste netwerkpoort worden verstuurd, raakt het netwerk minder belast. Daardoor blijft er meer bandbreedte over voor andere toepassingen.

Netwerkswitches hebben tegenwoordig heel wat extra functionaliteiten zoals poortauthenticatie, Power Over Ethernet (POE), spanning tree, poort mirroring, traffic shaping …

 

Waarmee hou je rekening bij het kiezen van een switch?

Bij het kiezen van netwerkswitches denk je best vooraf na over:

  • het aantal netwerkpoorten;
  • snelheid van de netwerkpoorten;
  • desktop of rack;
  • managed of unmanaged;
  • ventilatoren;
  • grootte van de MAC-adrestabel.

Een unmanaged netwerkswitch is een basisapparaat dat eenvoudigweg het aantal netwerkpoorten in het netwerk uitbreidt maar het niet toelaat om functies als VLAN (Virtual LAN), Quality of Service (QoS) of linkaggregatie in te stellen.

Een managed switch heeft daartegenover veel meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld de snelheid per poort bepalen, bepaalde poorten beveiligen of ze een naam geven. Maar ook functies als VLAN, QoS en linkaggregatie kan je zelf instellen en configureren via een Command Line Interface (CLI), vaak via de computer.

Om virtuele scheidingen aan te brengen in het netwerk, werk je met VLAN’s. Hierdoor kan je zonder extra hardware bijvoorbeeld een bepaalde afdeling alleen toegang geven tot een bepaald deel van het netwerk. Bijvoorbeeld tussen een administratief en een pedagogisch netwerk.

Als je veel toestellen in het netwerk hebt die via PoE (Power Over Ethernet) van stroom kunnen voorzien worden, dan kan een switch met PoE handig zijn. Zo kan een accesspoint of een IP-camera werken zonder extra stroomkabel.

Door KlasCement | Bijgewerkt: 02-09-2019
Bekabeling ICT Pixabay