Veilige wachtwoorden kiezen én onthouden? Zo doe je dat!

Als ICT-coördinator maar ook als leraar of leerling moet je vaak een hele lijst van gebruikersnamen en bijhorende wachtwoorden onthouden. Toch is het belangrijk om voor elk account bij voorkeur een ander wachtwoord te gebruiken. Je maakt bovendien best werk van sterke wachtwoorden die niet zomaar te achterhalen zijn. Al die verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden kan best lastig zijn. Gelukkig zijn er eenvoudige trucs en toepassingen om je wachtwoorden te onthouden. 

Een wachtwoordmanager helpt

Je kan wachtwoorden laten onthouden in de internetbrowser die je gebruikt. Maar deze werkwijze brengt risico's met zich mee. Zeker als je niet de enige gebruiker van de computer bent of je jouw computer niet hebt beveiligd met een toegangswachtwoord. Een wachtwoordmanager is een handige en vaak betere oplossing. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin je al jouw wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Als je met een wachtwoordmanager werkt, hoef je dus enkel het wachtwoord van de wachtwoordmanager zelf te onthouden. De andere wachtwoorden worden automatisch door de manager zelf ingevuld.

Zorg er daarnaast uiteraard ook voor dat een antivirusprogramma op de computer is geïnstalleerd en dat de antivirussoftware up-to-date is, zodat de kans op het hacken van jouw wachtwoorden door malware verkleind wordt.

Op deze themapagina krijg je enkele tips om paswoorden te bedenken en ze met een wachtwoordmanager te beheren. Deel de tips met je leerlingen.

Let op: deze pagina bevat slechts een selectie uit de leermiddelen over wachtwoorden. Blader door alle leermiddelen over wachtwoorden om nog meer inspiratie en informatie te vinden. 

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay