Sleutelcompetentie: wiskunde – Wetenschappen – Technologie – STEM
Deze competentie bestaat uit een aantal bouwstenen die focussen op wiskunde, natuurwetenschappen, STEM en techniek.
Wiskunde
In wiskunde is er ruime aandacht voor getallenleer. Leerlingen moeten inzicht ontwikkelen in en omgaan met getallen en hoeveelheden. Mogelijke thema’s zijn geld, schattingen, afstand of het lezen van de klok. Meetkunde en metend rekenen is een ander onderdeel. Het richt zich op de vorm, grootte en positie van meetkundige objecten. Leerlingen moeten omgaan met vormen die ons omringen om zo vat te krijgen op de ruimte waarin we leven en bewegen.
Inzicht ontwikkelen in en omgaan met relatie en verandering is een ander onderdeel. De nadruk ligt hier op modelleren van relaties en veranderingen op analytische en algebraïsche wijze. In algebra komen bijvoorbeeld veeltermen, vergelijkingen en stelsels aan bod. In de analyse worden functies onderzocht. Tot slot werden ook discrete structuren, zoals telproblemen, toegevoegd aan dit onderdeel.
Kansrekening en statistiek komen aan bod in het onderdeel ‘inzicht ontwikkelen in en omgaan met data en onzekerheid’. Leerlingen moeten leren omgaan met wiskundige informatie in tabellen, grafieken, diagrammen en schema’s. Met statistiek kan je data onderzoeken, analyseren en interpreteren. In kansrekening gaat het om het verloop van toevalsprocessen.
In deze sleutelcompetentie is er ook ruime aandacht voor redeneringen opbouwen en afleiden, rekening houdend met de samenhang en structuur van wiskunde. Het gaat hier om meer dan enkel het opstellen van een bewijs. Formules, argumentatie, verklaring, bewijsvoering en analogieën toepassen komen onder andere aan bod. Zo verwerven leerlingen een aantal wiskundige denkmethoden.
Het modelleren en problemen oplossen door analyseren, (de)mathematiseren of gebruiken van heuristieken is een ander onderdeel. Leerlingen leren zowel een wiskundig als een toegepast probleem analyseren. Mathematiseren is het proces waarbij een toegepast probleem wordt omgezet naar een wiskundig probleem. Via demathematiseren wordt de wiskundige oplossing terug vertaald naar de context. Bij dat proces kunnen heuristieken ingezet worden.
Natuurwetenschappen
Bij de bouwsteen natuurwetenschappen is er aandacht voor inzicht ontwikkelen in de bouw, structuur en eigenschappen van materie in de levende en niet-levende systemen.
De kennis en het inzicht in de bouw, structuur en eigenschappen van de materie op verschillende schaalniveaus (subatomaire deeltjes, atomen, ionen, moleculen, mengsels, voorwerpen …) staan hier centraal en laten toe om een beeld te vormen van de fysische wereld op verschillende schaalniveaus maar ook om toepassingen van stoffen en materialen te verklaren.
Hiervoor kunnen modellen worden gebruikt (deeltjesmodel, atoommodel, orbitaalmodel …). Wat betreft de eigenschappen van de materie gaat het over zowel fysische als chemische eigenschappen (vorm, aggregatietoestand, massa, thermische en elektrische geleidbaarheid, mogelijkheid tot interactie, isotopen, radioactiviteit, smeltpunt, brandbaarheid, corrosief vermogen ...).
Om materie te beschrijven en onderlinge relaties te begrijpen, wordt een beroep gedaan op een classificatiesysteem van stoffen.
Daarnaast is het nodig om inzicht te ontwikkelen in de verschijningsvormen van energie, de wisselwerking tussen materie onderling en tussen materie en energie, alsook de gevolgen daarvan.
Het concept energie, verschillende energievormen, energieomzettingen tussen en in systemen, beweging en verandering van beweging, inclusief het concept kracht, soorten krachten … komen hier aan bod.
Leerlingen moeten ook inzicht ontwikkelen in de basiseigenschappen van levende systemen. Hier komen de vier basiseigenschappen van levende systemen aan bod, nl. specifieke organisatievormen, homeostase, voortplanting en (biologische) evolutie met onderliggend fysische en chemische processen en mechanismen alsook het genetisch programmeren.
Technologie
Het onderdeel technologische competentie richt zich in de basisvorming op technologische geletterdheid. Het is de bedoeling om leerlingen zo breed mogelijk kennis te laten maken met technologie om ze voldoende voor te bereiden op de uitdagingen en de ontwikkelingen van deze 21e eeuw.
Voor de technologische competentie is het van belang dat leerlingen inzicht ontwikkelen in de essentie van technische systemen, het technisch proces en hun relatie tot andere domeinen (wetenschappen, wiskunde …) en de maatschappij.
Dat is namelijk nodig om technische systemen verantwoord te gebruiken, te onderhouden, te optimaliseren of te realiseren. Technische systemen vaardig en doelbewust ontwerpen, realiseren en gebruiken rekening houdend met fundamentele maatschappelijke, wetenschappelijke en technologische concepten komt ook aan bod.
Om de brede waaier van technische systemen en processen te garanderen, worden vijf ervaringsgebieden onderscheiden: constructie, transport, energie, ICT en biotechniek. Om creatief oplossingen te bedenken moeten leerlingen vaardig en onderzoekend met technologie kunnen omgaan. Zo leren ze probleemoplossend, kritisch denken en creatief zijn.
STEM
Voor deze sleutelcompetentie moeten leerlingen ook natuurwetenschappelijke, technologische en wiskundige concepten en methoden inzetten om problemen op te lossen en om objecten, systemen en hun interacties te onderzoeken en te begrijpen.
Voorzien in voldoende energie, water en voedsel voor iedereen, het voorkomen en behandelen van ziekten, het oplossen van het klimaatprobleem … kunnen worden aangepakt door een integratie van specifieke kennis en vaardigheden, zoals wiskunde, wetenschappen en technologie en typische STEM-vaardigheden zoals onderzoeken, het ontwerpen van een oplossing, het evalueren van gegevens en ontwerpoplossingen en het beargumenteren van keuzes.
Onderliggende vaardigheden zoals observeren, meten, experimenteren, modelleren, voorspellen, redeneren, berekenen, analyseren van data … zijn ook van groot belang. Het oplossen van geïntegreerde problemen draagt bij aan het verankeren van de specifieke kennis en vaardigheden uit de verschillende disciplines en aan het ervaren van de relevantie van wiskunde, wetenschappen en techniek.
Ook voor het verklaren van de fysische wereld en het oplossen van problemen in het dagelijks leven kunnen bovenvermelde vaardigheden ingezet worden.
Meer informatie en lesmateriaal over sleutelcompetenties
16 sleutelcompetenties vormen de basis voor de nieuwe eindtermen. De eindtermen worden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties en niet langer in functie van vakken of leergebieden. Klik door voor heldere informatie bij de competenties.

-
Projectbundels elektriciteit 13: Dubbele aansteking
In deze dertiende projectbundel leren je studenten
- de symbolen van een serieschakelaar tekenen;
- een situatieschema en een 3D-tekening aanvullen;
- het stroomkring-, bedradings- en leidingschema van een wisselschakeling tekenen met de hand; …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Projectbundels elektriciteit 11: Enkelpolige schakeling
In deze elfde projectbundel leren je studenten:
- de symbolen van een enkelpolige schakelaar tekenen;
- een situatieschema en een 3D-tekening aanvullen;
- het stroomkring-, bedradings- en leidingschema van een enkelpolige schakeling tekenen met de …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Projectbundels elektriciteit 17: Kruiswisselschakeling met vier schakelaars
In deze zeventiende projectbundel leren je studenten
- de symbolen van een kruisschakelaar tekenen;
- een situatieschema en een 3D-tekening aanvullen;
- het stroomkring-, bedradings- en leidingschema van een kruisschakeling met vier schakelaars en twee …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Projectbundels elektriciteit 15: Trekwisselschakeling maken
In deze vijftiende projectbundel leren je studenten
- de symbolen van een wisselschakelaar tekenen;
- een situatieschema en een 3D-tekening aanvullen;
- het stroomkring-, bedradings- en leidingschema van een wisselschakeling tekenen met de hand; …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Projectbundels elektriciteit 14: Wisselschakeling maken
In deze veertiende projectbundel leren je studenten
- de symbolen van een wisselschakelaar tekenen;
- een situatieschema en een 3D-tekening aanvullen;
- het stroomkring-, bedradings- en leidingschema van een wisselschakeling tekenen met de hand; …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht -
Moon Camp Trigger Training: Ontwerp je eigen maanbasis
Welkom bij onze Moon Camp Trigger Training. We leggen je in +-15minuten uit wat dit STEM-project inhoudt en hoe jij het kan inplannen in je lessen volgend jaar! Een uitgebreidere vorming volgt bij in het begin van schooljaar 2025-2026.
Moon Camp is …
Nascholing of activiteitNieuw -
Rekenen met gehele getallen: Geheel onverwacht computergame
Duik in het spannende avontuur Geheel onverwacht! op het Calcularis College! Directeur Matty Mattiek rekent op jouw hulp. Ga de strijd aan met uitdagende opdrachten, verzamel zeldzame items en bescherm de school tegen de kwaadaardige Baron Von …
Interactieve oefeningLeerkracht -
VoyageMath: Oefenplatform wiskunde
VoyageMath is een wiskundeoefenplatform met een bibliotheek met vragen die zijn gemaakt en gecontroleerd door experts.
Je kiest gewoon een vaardigheid binnen een van de domeinen algebra, statistiek, meetkunde of getallenkennis, op het niveau van …App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator -
Werken met R Studio: Grafieken en visuals maken
Wil je leren hoe je grafieken en visuals maakt in RStudio? In deze video ontdek je stap voor stap hoe je verschillende soorten diagrammen creëert in R: van een taartdiagram (piechart) tot een staafdiagram (barplot), puntdiagram (dotchart), …
VideoLeerkracht -
Astro Pi: Jouw code in het ruimtestation
De European Astro Pi Challenge biedt leerlingen de kans om wetenschappelijk onderzoek in de ruimte uit te voeren door computerprogramma's te schrijven die draaien op Raspberry Pi-computers aan boord van het International Space Station (ISS).
Ieder …
AankondigingNieuw -
Google AI Studio: Afbeeldingen bewerken met spraakinstructies
Met het Gemini 2.0 Flash Experimental-model van Google kan je afbeeldingen genereren en bewerken door er gewoon mee te praten in natuurlijke taal. Je kan ook eigen afbeeldingen uploaden en er wijzigingen in aanbrengen. Je ontdekt in deze …
VideoLeerkracht, ICT-coördinator -
ME-QR: Creatieve QR-codegenerator
ME-QR is een uitgebreide QR-codegenerator voor verschillende types QR-codes en de mogelijkheid om statistieken van jouw QR-code bij te houden. De QR-codes kan je laten verwijzen naar verschillende types inhoud (tekst, afbeeldingen, audio, …
App of softwareLeerkracht, ICT-coördinator