Computeraanpassingen voor mensen met een motorische handicap

logo

Computers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Voor allerlei taken, zowel op het werk (allerlei kantoortaken bijv. brieven typen, info opzoeken, ...) als op school (leren, ...) en thuis (internet, chat, bankverrichtingen, spelen, ...) wordt de computer gebruikt.
Personen die problemen ondervinden met schrijven, kunnen de computer als hulpmiddel gebruiken om gegevens te noteren.

Voor sommige personen met een motorische handicap is het bedienen van de computer echter niet vanzelfsprekend. Zij ondervinden problemen om het toetsenbord te bedienen, de muis te bedienen of om het scherm te overzien.

Om aan die problemen tegemoet te komen, zijn er tal van aanpassingen. Enkele eenvoudige aanpassingen zijn in de hedendaagse computers standaard ingebouwd. Indien deze eenvoudige aanpassingen niet volstaan, dan kan het toetsenbord en/ of de muis aangepast of vervangen worden. Tenslotte zijn er nog een aantal hulpmiddelen die als aanvulling kunnen nodig zijn bij zowel eenvoudige aanpassingen aan computerbediening als bij muis- en toetsenbordalternatieven.

In deze hulpmiddeleninfo vind je een overzicht van de mogelijke oplossingen en voor wie ze vooral bedoeld zijn.

KOC-keuzewijzers geven beknopte omschrijvingen, tips en richtlijnen die nuttig zijn bij de keuze van de meest geschikte hulpmiddelen en aanpassingen.

De keuzewijzers zijn beschikbaar op www.koc.be
Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in deze tekst wil niet zeggen dat het hulpmiddel of de aanpassing terugbetaald wordt door het VAPH. Informatie over terugbetaling door het VAPH kunt u vinden op de website van het VAPH.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Op de site 'Iedereen telt mee' vind je inspirerende collecties en aangepast lesmateriaal voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook