Dammen en schaken : Spelregels

logo

Op school houden we geregeld spelnamiddagen. Door gezelschapsspelen te spelen oefen je de sociale vaardigheden van de kinderen (leren samen spelen, een spel tot het einde volhouden, zich aan regels en afspraken houden, eerlijk zijn, kunnen verliezen in een spel) en werk je aan leren leren (ze leren in stappen denken en handelen, schatten de gevolgen van hun zetten in, proberen vooruit te denken). En dan spreken we nog niet over het plezier dat kinderen beleven aan het spelen van spelletjes en het zich goed voelen in de klas.

Reden temeer dus om deze gekende, educatief verantwoorde spelletjes eens aan te brengen bij de leerlingen. Achteraf kunnen ze in hoekenwerk alleen aan de slag.

Ik probeerde de spelregels van zowel schaken als dammen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en op papier te krijgen. Je vindt ze terug bij de bijlagen.

Hieronder staat ook een link vermeld naar een scene uit Harry Potter. Daarin spelen Ron, Harry en Hermelien toverschaak. Dit filmpje kan dienen als inleiding op de les. 

Veel speelplezier!

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Op de site 'Iedereen telt mee' vind je inspirerende collecties en aangepast lesmateriaal voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Davy Cloet
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Ontdek ook