Prikkelverwerking bij jongeren tijdens de les


Hoe leer je anders kijken naar de werkhouding en prikkelverwerking bij jongeren in de les vanuit verschillende denkconcepten? Hoe vertrek je steeds vanuit een inclusiegedachte? De methodieken hiervoor oefenen we in met verschillende doe-opdrachten.

Programma
Tijdens deze nascholing bekijk je de prikkelverwerking van jongeren in relatie tot onderwijsgerichte vaardigheden en (bewegings)gedrag. We vertrekken vanuit verschillende denkconcepten zoals de 4 kwadranten (Winnie Dunn) en het model Werken met aandacht (André Rietman).

Een breinvriendelijk leren zorgt voor prikkelende leermomenten die alle leerlingen uitdagen tot ontdekken, uitproberen en beleven met elkaar. Strategieën en interventies komen a.d.h.v. casusvoorbeelden aan bod. Ook bespreken we jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Eigen casussen zijn welkom, als ze vooraf worden bezorgd aan CNO.

Doelstellingen
De deelnemers:

  • krijgen zicht op de piramide Werken met aandacht (André Rietman);
  • kunnen onder- en overprikkeling situeren binnen de opbouw van de werkhouding;
  • kunnen observeren aan de hand van de 4 kwadranten (Winnie Dunn);
  • kennen de gevolgen en functies van gedrag en zelfregulerend gedrag;
  • zien het verband tussen prikkelverwerking en emotionele ontwikkeling.

Begeleiding
Karen Van Dyck is een psychomotorisch, Hendrickx en S.I.- therapeut in privépraktijk, een erkend auti- en gedragscoach en psychotherapeut in opleiding. Ze heeft ervaring als type 3-type 9 GOn-coördinator bij De Mostheuvel, Malle. Ze is ondersteuner bij het ondersteuningsnetwerk VOKAN. Gastspreker bij verschillende organisaties.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Op de site 'Iedereen telt mee' vind je inspirerende collecties en aangepast lesmateriaal voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?