Armoedebeleid
Hoe gaan we als school om met kansarmoede?
'Armoede raakt aan vele grondrechten tegelijk. Het is zo’n complex maatschappelijk probleem, dat het soms moeilijk lijkt om er iets aan te doen. Door er ook te zijn voor kinderen en jongeren die in armoede opgroeien, bied je als leerkracht en school de extra kansen die zij heel hard nodig hebben. Kostenbewust beleid, goede communicatie en partnerschap met ouders halen veel drempels weg. Op deze themapagina vind je tips voor je beleid en voor je praktijk om van je onderwijs een echte hefboom maken!' (N. Schroyen, 2021)
Neem ook een kijkje op de themapagina Armoede van Klasse.
Wil je met je leerlingen zelf werken rond kansarmoede? Bekijk dan dit lesmateriaal.
-
Teamtool kansarmoede: Doen we het goed?
Hoe armoedebewust ben jij? En heeft je school er ook oog voor? Met deze teamtool ontdek je wat jullie al goed doen, wat beter kan, en van welk actiepunt jullie samen werk willen maken.
Artikel -
Zo ga je het gesprek met ouders in kansarmoede aan
Op school verstopte Peter De Vos, papa van Bryan, dat ze thuis in armoede leefden. Tot de directeur hem vroeg of hij kon helpen.
'Goed dat de school het eerste contact legt in zulke situaties', bevestigt Peter. Vanuit zijn ervaringen geven Nicole …
Artikel -
Stichting Robin: Robin-pas
Stichting Robin helpt kinderen in armoede met schoolkosten en gaat voor alle kansen voor elk kind in het onderwijs. Wij hebben een uitstekend onderwijssysteem in ons land en Robin wil dat elk kind hier het maximum uit kan halen. Robin bouwt een …
WebsiteAndere functie -
Rolmodellen bij huiswerkbegeleiding: Infographic
Hoe kan je kansarme leerlingen helpen bij huiswerk? Op welke manier kan je een rolmodel spelen bij huiswerkbegeleiding?
Op de infographic vind je alvast een aantal nuttige tips en wat achtergrondinfo.
BeeldLeerkracht -
Armoede, onbetaalde schoolfacturen en kostenbewust onderwijs: Podcast Wij slaan de brug
Brugfiguren praten in deze podcast over armoede en kostenbewust onderwijs.
Samen met mensen uit hun netwerk vertellen ze hoe ze school, gezin en buurt dichter bij elkaar brengen.Deze aflevering is een deel van een podcastreeks met als titel Wij …
Audio -
Armoede op school herkennen en aanpakken
Hoe kan je armoede op school herkennen en aanpakken? Met deze signaallijst en tips van armoedeorganisaties maak je werk van een sterk armoedebeleid.
Artikel (5) -
Hoe bouw je een warme relatie uit met élke kleuter en zijn ouder?
Het aangaan van relaties is een erg persoonlijk en menselijk proces, dat wel een erg grote invloed heeft op het leef- en leerproces van de kinderen in je klas. Zo heeft jouw relatie met elk van de kinderen in je klas een invloed op hun …
ArtikelLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Twaalf kijkkaartjes rond armoede
Professor Baldwin Van Gorp ontdekte twaalf brillen om mee naar kinderarmoede te kijken. Deze twaalf kijkkaartjes rond armoede kunnen je helpen om samen met collega’s op een andere manier naar armoede in de klas te kijken en een genuanceerder …
Fysiek materiaal -
Maak je sterk tegen armoede op school: Stappenplan voor een beter armoedebeleid op school
Een bundel met een aantal nuttige tips om beter om te gaan met kansarmoede in je school. Van een goede communicatie met de ouders tot een uitgewerkte visie, van schoolfacturen tot samenwerking met andere instanties.
Artikel (12)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Herken jij signalen van armoede?: Signaallijst
Of je leerlingen kansarm zijn of niet, daar heb je als school weinig vat op. Toch is goed onderwijs een belangrijke ontsnappingsroute uit de armoede. Daar kan je school wél aan werken. Een goed kansarmoedebeleid begint bij signalen …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Kansarmoede: De Eerste Lijn
Chantal is alleenstaande moeder en moet rondkomen met 90 euro per maand. In vrijwel elke klas in Vlaanderen zitten kinderen van ouders die het niet breed hebben. Vaak weten we het niet eens. Wat kunnen scholen doen?
Deze video komt uit het archief …
Video (7)