Aangepaste materialen voor cognitief sterk functionerenden
Leerlingen die cognitief sterk functioneren kunnen gebaat zijn met o.a.:
- verrijkingsopdrachten,
- extra uitdagende opdrachten.

-
Dubbel bijzondere leerlingen: Signalering en begeleiding
Bij dubbel bijzondere leerlingen – kinderen die zowel hoogbegaafd zijn als een leer-, ontwikkelings- of gedragsstoornis hebben – is de balans tussen hun uitzonderlijke capaciteiten en bijkomende uitdagingen complex. Hun begaafdheid kan …
Nascholing of activiteit -
Uitzonderlijk begaafd, en nu?
De leer- en ontwikkelingsbehoeften van uitzonderlijk hoogbegaafde leerlingen (UHB) wijken sterk af van die van hun leeftijdsgenoten, zelfs binnen de groep van begaafde kinderen. Hun extreme leerhonger, snelle denktempo en behoefte aan …
Nascholing of activiteitOrganisatie, firma, vzw -
Aan de slag met 'De Kracht in Jezelf' bij onderpresterende begaafde kinderen
Bij sommige begaafde kinderen komt onderpresteren voor en dit hangt nauw samen met motivatie, leerstrategieën en zelfregulatie. Wanneer zij onvoldoende worden uitgedaagd of geen effectieve leer- en studievaardigheden ontwikkelen, kunnen ze …
Nascholing of activiteit -
Onderpresteren van begaafde jongeren omkeren
Begaafdheidsmodellen tonen dat motivatie cruciaal is voor het volledig benutten van talent. Tegelijkertijd bepaalt motivatie ook of begaafde personen onderpresteren.
Onderzoek laat twee trajecten zien die tot onderpresteren leiden, en voor elk traject …
,
Nascholing of activiteit -
Executieve functies bij CSF-leerlingen: Herkennen, begrijpen en versterken
Bij cognitief begaafde leerlingen zijn sterke cognitieve vaardigheden niet altijd gelijk aan goed ontwikkelde executieve functies. Terwijl ze complexe leerstof snel verwerken, kunnen ze moeite hebben met vaardigheden zoals planning, …
Nascholing of activiteit -
Onderwijsaanpassingen voor CSF-leerlingen
De reguliere onderwijsaanpak sluit niet altijd aan bij wat cognitief sterk functionerende (CSF) leerlingen nodig hebben om uitgedaagd te worden en écht te leren. Zonder de juiste aanpassingen kunnen deze leerlingen hun motivatie verliezen, …
,
Nascholing of activiteit -
Versnellen bij begaafde leerlingen: Feiten, fabels en praktische aanpak
De standaardaanpak in de klas sluit niet altijd aan bij de leer- en ontwikkelingsbehoeften van cognitief begaafde leerlingen. Door hun snelle leerproces en behoefte aan diepgaande uitdaging kunnen ze zich vervelen of zelfs demotivatie ontwikkelen …
,
Nascholing of activiteit -
Beleid op leerlingenbegeleiding met focus op cognitief sterk functioneren
Het ontwikkelen van een structureel beleid voor de begeleiding van cognitief sterk functionerende leerlingen vraagt een doordachte aanpak, waarbij visie, expertise en een gedragen schoolcultuur samenkomen. Hoe zorg je ervoor dat de noden van …
,
Nascholing of activiteit -
Uitdaging in puzzelen
In deze blog kan je een aantal tips vinden om aan de slag te gaan met puzzels om uitdaging te voorzien in de klas.
ArtikelAnder -
Onderpresteren: Inzicht en interventies voor zorg- en onderwijsprofessionals
Uit de begaafdheidsmodellen weten we dat motivatie een belangrijke factor is in het al dan niet ontplooien van het potentieel van begaafde personen. Motivatie speelt dan ook een grote rol in het onderpresteren van begaafde personen.
Hoe herken je …
Nascholing of activiteit -
Signaleren, compacten en verrijken in het secundair onderwijs
Signaleren, compacten en verrijken zijn essentiële strategieën om cognitief sterk functionerende leerlingen in het secundair onderwijs te ondersteunen. Het tijdig herkennen van deze leerlingen is echter minder vanzelfsprekend dan in het …
Nascholing of activiteit -
Emotionele en sociale ontwikkeling van cognitief begaafde kinderen
De ontwikkeling van het gevoelsleven en de persoonlijkheid, het leren omgaan met anderen en het aanleren van sociale vaardigheden staat bij begaafde personen niet los van hun cognitieve begaafdheid. Het is dus van belang dat er rekening wordt …
,
Nascholing of activiteit