Leerlingen met zwakke taligheid in de bovenbouw van het BaO en het SO

Logo Toegevoegd door Eureka Expert op 25.04.2017
Nascholing of activiteit

Het onderwijs zet taal centraal. De leerkracht geeft heel wat instructies en uitleg.

Wat als je die instructies niet voldoende begrijpt? De leerlingen maken zelfstandige zoekopdrachten met schriftelijke info en documenten.

Wat als je wel de taal kent maar de geschreven taal niet kan omzetten in acties? Toetsen en examens zijn heel talig en vragen een uitgebreide woordenschat en een hoog taalbegrip. Leerlingen met een anderstalige achtergrond, leerlingen met een taalstoornis, leerlingen met zwak taalbegrip … zijn er zeker ook in jouw klas.

Hoe bied je op een haalbare manier ook deze leerlingen de nodige ondersteuning? Hoe maak je voor hen het leren toegankelijk?

Astrid Deblock is logopediste en leerkracht Nederlands en Engels in de eerste graad van Eureka Onderwijs. Zij legt het accent op gerichte remediëring en interne klasdifferentiatie.

In de studiedag gaan we kort in op mogelijke oorzaken en voorspelbare problemen en struikelblokken bij leerlingen met een normale begaafdheid.

We kijken kritisch naar eigen werkmateriaal zoals instructies, toetsen en onze mondelinge instructietaal. We staan stil bij de basisvoorwaarden van heldere taal voor een zo ruim mogelijke doelgroep.

Actieve oefenvormen die effectief bleken voor veel leerlingen vertalen we tijdens deze studiedag naar de eigen klaspraktijk. Er komen ook werkvormen aan bod die het zelfstandig leren en het leren van vreemde talen ondersteunen.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager   2e, 3e graad
Nederlands
ASO (en 1A)   1e graad
BSO (en 1B)   1e graad
BuSO
Nederlands
Onderwijsbehoefte
Leerstoornissen
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
anderstaligtaalstoornisvreemde talenzelfstandig lerenzwak taalbegripzwakke taligheidleerzorgtalen