Ik leer... Wil jij me coachen?

Logo Toegevoegd door Eekhout Academy op 07.06.2017
Nascholing of activiteit

Observeer een peuter en je merkt: leer-kracht is een natuurlijk menselijk gegeven. Het jonge kind leert constant, vanzelf en met heel veel goesting.
In deze MasterClass denken we na hoe we die innerlijke kracht kunnen benutten en leren we welke tools en vaardigheden van ons de ideale coach maken bij het leerproces van het kind.

Dag 1: LEREN LEREN, EEN PARTNERSHIP
In deze basissessie staan we stil bij volgende vragen:
Wat is leren? En wat is ‘leren leren’?
Hoe kijk ik als leraar (of als ouder) naar het leerproces en vanuit welke visie wil ik de leerling ondersteunen, coachen? Anders gezegd: welke leraar wil ik zijn?
Wat vormt bij leren de échte uitdaging voor het kind én voor de coach?
Wat is competentiegericht leren en hoe zetten we daar op in?
Coaching bij leren: hoe pak ik dat aan? Welke sleutels heb ik (niet) in handen? Wat werkt wel en wat werkt niet?
Cruciale factor bij leren: motivatie! Hoe laten we die samen groeien?
Hoe kunnen we als leerkracht en ouder optimaal samenwerken als coachende partners, die het leren van het kind versterken?

Samengevat: in deze sessie denken we na over leren in het algemeen en over de basisvoorwaarden om leerlingen te laten groeien in initiatief en verantwoordelijkheid in het bijzonder.

Dag 2: IT’S ALL IN MY NOODLE

SESSIE 1: FOCUS GEVRAAGD…(Op wat ik leer maar ook op mezelf!)
Over aandacht en leerstijlen.

Leren leren veronderstelt focus, aandacht en voorrang geven aan het leerproces. Elimineren ook van wat aandacht afleidt (omgevingsfactoren, aannames en veronderstellingen, negatieve perceptie…).
Eigen didactische maatregelen om aandacht te bevorderen delen we met elkaar en koppelen we aan inzicht in hoe de lerende én de leerkracht aandacht percipiëren. We kaderen vanuit wetenschappelijk inzicht in de werking van het (puber-)brein en verkennen faciliterende voorwaarden om de focus op het leren (en de leerstof) te richten.
We maken kennis met de leerstijlen van Kolb (een van de negen richtlijnen uit het UDL-kader) en zoeken vooral naar de implicaties in een didactische context.
Ook vragen stellen, reflecteren op het leerproces en probleemoplossend denken komen in deze sessie aan bod.

SESSIE 2: ZO WERKT MIJN BREIN!
Over goed brein-en geheugengebruik

In deze sessie vertrekken we vanuit jouw parate kennis over de werking van ons brein.
We koppelen inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek aan sterke didactische maatregelen om informatie op te nemen, te onthouden en in te zetten in nieuwe situaties.
We gaan uitvoerig in op een aantal UDL-richtlijnen: het belang van gestructureerde instructie en het inschakelen van àlle zintuigen, het leggen van relaties en het genereren van voorkennis, en niet in het minst: aansluiten bij de interesse van de leerling.
In deze sessie zitten een aantal hands-on-momenten ingebouwd, waarbij we ervaren hoe ons brein (beter) werkt. Ook het omgaan met het leren van teksten krijgt een prominente plaats.

DAG 3: LET’S DO IT!

SESSIE 1: IK DOE HET ZELF WEL!
Over plannen, organiseren en uitvoeren

‘Echt leren via jezelf reguleren!’ is de boodschap in deze sessie.
Omdat leren alles te maken heeft met gedrag (en gedrag aanpassen), staan we nog eens stil bij motiverende factoren. Zelfregulering is de kapstok waar we deze inzichten aan ophangen (en meteen zitten we ook hiermee in het UDL-verhaal).
Autonoom handelen (en dus verantwoordelijkheid opnemen) gaat hand in hand met het verhogen van de plannings-en uitvoeringscompetentie. We verkennen beproefde ‘sterkmakers’, geïntegreerde korte-en langetermijnplanning via kindvriendelijke materialen. Een heel praktijkgerichte sessie dus, die zich in de eerste plaats richt tot de collega’s van de bovenbouw (maar waar ook andere collega’s heel veel uit kunnen opsteken).

SESSIE 2: TEAMWORK

In het laatste dagdeel van deze MasterClass leggen we de eindtermen en leerplandoelen onder de loep. Tijdens een ruim individueel werkmoment zetten we de grote bakens voor een leerlijn uit, rekening houdend met en vertrekkend vanuit de eigen schoolcontext. We stellen ons ontwerp aan elkaar voor en bespreken de mogelijkheden om dit in de praktijk te realiseren.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 1e, 2e, 3e graad
Leren Leren
Onderwijsbehoefte
Algemeen
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
coachingleerprocesleerstijlenlerenleerzorg