Peoplemanagement

Logo Toegevoegd door Eekhout Academy op 07.06.2017
Nascholing of activiteit

De deelnemers krijgen de kans om een aantal thema’s waar leidinggevende of coördinerende functies vroeg of laat mee geconfronteerd worden, te leren kennen. Veelal groeien teamleden door en schoppen ze het tot leidinggevende van datzelfde of van een gelijkaardig team. Daarbij verliest men vaak de status van ‘collega’ en krijgt men de naam van ‘chef’ opgeplakt. Deze verandering zorgt voor een verschuiving in het verwachtingspatroon dat medewerkers van die persoon hebben en daarmee gepaard ontstaat een nieuwe machtsverhouding. Het opnemen van een coördinerende of leidinggevende functie vraagt van een persoon nieuwe vaardigheden om adequaat om te kunnen gaan met situaties die deze nieuwe positie met zich meebrengt. Een dieper inzicht in bepaalde themata en in de vaardigheden die daarvoor nodig zijn, kan helpen om vastgelopen situaties en beladen relaties te ontdooien en opnieuw op een juist spoor te zetten.

De deelnemer moet na deze vormingscyclus in staat zijn om situaties te analyseren, betekenis te geven en een antwoord te formuleren waarbij hij/zij gebruik maakt van de gepaste vaardigheden en technieken.

De cursus richt zich op de eerste plaats naar deelnemers zonder voorkennis op het vlak van o.a. communicatie, leidinggeven en motiveren en is dus een ideaal startpunt voor mensen die zich in deze richting wensen te bekwamen.

INHOUD
DAG 1: COMMUNICATIE EN OVERLEG
Het belang van goede communicatie kan in een hedendaagse organisatie moeilijk worden overschat. Om meer te halen uit je mensen en om op een doeltreffende manier met anderen te kunnen samenwerken, is inzicht in de manier waarop je gedrag dat van anderen beïnvloedt, essentieel. We staan stil bij de belangrijkste principes van interpersoonlijke communicatie: je oefent een aantal technieken om communicatie positief te stimuleren en je leert mogelijke struikelblokken en stoor-zenders tijdig te ontmaskeren. Naast algemene principes gaan we uitgebreid in op je eigen functioneren: je leert de sterktes en zwaktes van je persoonlijke stijl kennen om zo je relaties op het werk naar een hoger niveau te tillen. Ook de typische valkuilen bij het vergaderen komen aan bod.

DAG 2: LEIDERSCHAP EN TEAMONTWIKKELING
Goede leiders worden geboren, niet gemaakt, zo wil het oeroude cliché. Ondertussen is echter zowel uit talloze studies als uit de praktijk gebleken dat mensen dirigeren en richting geven een vaardigheid is die in zeer grote mate kan aangeleerd worden. In deze module gaan we dieper in op je rol als leidinggevende en bieden we concrete tips om je medewerkers op een zo efficiënt mogelijke manier aan te sturen. Je leert hoe resultaatgericht en mensgericht leiderschap op elkaar kunnen worden afgestemd en je verwerft belangrijke inzichten op het vlak van gezag en macht, charisma, delegeren en motiveren. We gaan na hoe je als leidinggevende een coachende rol kunt opnemen en bespreken het belang van leiderschap in het installeren van een positieve en motiverende schoolcultuur.

DAG 3: CONFLICTHANTERING
Of het nu gaat om kleine meningsverschillen of openlijke ruzies, conflicten zijn een inherent onderdeel van samenwerken. Vaak zijn conflicten nefast voor de onderlinge verstandhouding, de prestaties en het welbevinden van de betrokken partijen. Anderzijds zijn bepaalde vormen van conflict net functioneel: zo kunnen conflicten de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van werknemers vergroten. Leidinggevenden en coördinatoren bevinden zich vaak per definitie tussen twee vuren. Ofwel zitten ze zelf in het midden van de storm, ofwel treden ze bemiddelend op bij conflicten tussen anderen.
In deze module leer je daarom verschillende types conflicten en hun verloop herkennen. Je maakt kennis met verschillende strategieën voor conflicthantering en je leert de signalen van conflictescalatie te herkennen.

Wat cursisten schrijven over deze MasterClass:
Enthousiaste docent met veel vakkennis!
De uitwisseling met de cursisten.
Zeer praktisch bruikbaar met heel veel praktijkvoorbeelden.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager
ASO (en 1A)
BSO (en 1B)
KSO
TSO
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
communicatieconflicthanteringleiderschapoverlegpeoplemanagementteamontwikkeling