Motiverende leerbegeleiding

Logo Toegevoegd door Eekhout Academy op 07.06.2017
Nascholing of activiteit

Een waslijst opdrachten komt op de schouders van het onderwijs terecht. Zonder twijfel echter is het vormen van competente leerders onze core business. Leraren vragen zich af hoe je die leercompetentie adequaat onderwijst en motiverend coacht. Een motiverende leerbegeleiding biedt een krachtig antwoord.

DAG 1
In de voormiddag analyseren we de drie autonome dimensies van leercompetentie: weten en begrijpen, durven en willen, uitvoeren en doen. We bespreken wegen om ze te stimuleren bij onze leerlingen en we vragen ons af wanneer onze didactische initiatieven motiverend én efficiënt zijn. Natuurlijk hebben we aandacht voor het specifieke van de puber in dit verhaal. Tenslotte belichten we de rendementsprincipes van een leerbegeleidende aanpak in een schoolse setting. In de namiddag buigen we ons over ‘plannen’, zowel op korte als op lange termijn en vooral over het uitvoeren van die planning. Je krijgt inzicht in de kenmerken van een goede planning en je leert hoe je leerlingen ondersteunt om stapsgewijs betere planners te worden.

DAG 2
Het is niet evident om lessen aandachtig te laten volgen, opdrachten geconcentreerd te laten uitvoeren of te leren leren uit fouten. Daarom verkennen we in het eerste deel van deze dag de basisvoorwaarden voor aandachtige betrokkenheid van leerlingen. We bieden je een zicht op verschillende leerstijlen en je ontdekt wat dat betekent voor je eigen onderwijsstijl. Je verkent instrumenten om ook je leerlingen over hun eigen stijl te laten reflecteren. Samen verzamelen we concrete ideeën om krachtige leerbiotopen te creëren en de betrokkenheid van leerlingen te verhogen via aandachtbevorderende didactiek. Gedurende de namiddagsessie kom je te weten hoe je jouw geheugen en dat van je leerlingen efficiënt en effectief kunt laten werken. We zetten een aantal relevante én indrukwekkende onderzoeksresultaten op een rijtje. Er komen verschillende geheugenstrategieën aan bod waaronder het goed programmeren van herhalingen en het gebruik van de sterktes van beide hersenhelften.

DAG 3
Leerlingen leren omgaan met evaluatie en zelfevaluatie vormt het onderwerp van de voormiddagsessie. We focussen op de leerbegeleidende kracht van evaluaties en richten ons op de voorbereiding van een evaluatiemoment, op de evaluatie zelf en op de ‘na’bereiding ervan. Een greep uit de topics: leren vragen lezen en antwoorden formuleren , foutenanalyses ontwerpen, leeranalyses opstellen, leerbegeleidende
(rapporten)commentaren formuleren. In het laatste dagdeel van deze masterclass gaat alle aandacht naar
contextualisatie. Met eigen ervaringen en vernieuwde inzichten in het achterhoofd onderzoeken we mogelijke modellen van geïntegreerd leren leren in het SO. Je ontwerpt een eerste aanzet om de aanpak in
de eigen school op te starten of te verbeteren.

Wat cursisten schrijven over deze MasterClass:
Uiterst boeiend en heel goed om te zetten naar de praktijk. Helemaal dat waarnaar ik op zoek was!
Heel geslaagd, zinvol, bruikbaar, concreet, vernieuwend, enthousiast gebracht!
Van begin tot eind één en al oor geweest! Het was permanent boeiend en leerrijk voor me.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
ASO (en 1A)
BSO (en 1B)
KSO
TSO
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
aandachtbevorderende didactiekleerbegeleidingleercompetentie