Kindcontacten

Logo Toegevoegd door Vonk en visie op 06.07.2017
Nascholing of activiteit

Als leerkracht haal je heel wat informatie over leerlingen uit observaties en evaluaties. Deze analyseer je dan wellicht om het leerstofaanbod en de didactische en pedagogische aanpak zo goed mogelijk op de behoeften van de kinderen af te stemmen. Het gaat hierbij om factoren als welbevinden, betrokkenheid, competenties en prestaties van de kinderen maar ook om aspecten als interesses en belangstelling.

Wanneer het niet zo goed lukt, betrek je zeker een collega, een interne begeleider, de directie. Een goed initiatief om kennis en vaardigheden te delen binnen het team en met en van elkaar te leren. Op die manier krijg je een mooie, gedeelde verantwoordelijkheid.

Hoe goed dit initiatief ook is, betrek je echter ook het kind? Heb je de leerling zelf bij zijn of haar leerproces betrokken? In de praktijk wordt deze stap nog wel eens overgeslagen.

Kinderen kunnen vaak heel goed aangeven wat zij als prettig ervaren en waar ze juist behoefte aan hebben. Er zijn ook talloze momenten waarop we met kinderen in gesprek kunnen gaan. Kort of lang. Klein of groot.

Bovendien gaat het hierbij niet enkel om gesprekken met kinderen waar je ‘zorgen’ of vragen over hebt, maar met álle kinderen.

Als onderwijsprofessional praten we graag en veel óver kinderen. Praten we ook zo graag en veel mét kinderen op school? En zo ja, ook wanneer het (nog) niet fout loopt? Kindcontacten zijn een heel waardevolle manier om de betrokkenheid, motivatie en welbevinden van het kind te vergroten. In deze korte nascholing leer je hoe je hier praktisch mee van start kan gaan. 


Doelstelling

  • Kennismaken met mogelijkheden van geplande kindcontacten. 
  • Kennismaken met eenvoudige gesprekstechnieken. 
  • Goesting om een eerste stap te zetten om kindcontacten in je eigen klas/school te organiseren op een manier die bij jou past. 


Werkwijze

  • Interactieve workshop
  • Uitwisseling onder collega’s
  • Ervaringsgerichte oefeningen


Lesgever
Sofie Mertens


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 1e, 2e, 3e graad
BuLO
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
BuSO
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
begeleidingcommunicatiegespreksvaardigheidkindcontactenwelbevinden