Opleiding Kamishibai

Logo Toegevoegd door RVO-Society vzw op 13.07.2017
Nascholing of activiteit

NIEUWE STEMOPLEIDING //  In deze workshop maak je je eigen kamishibai - een Japanse vertelkast- om, vertrekkende van een verhaal, een technisch of wetenschappelijk probleem aan te brengen.


De kamishibai is een Japanse vertelvorm. Er wordt een kastje bij gebruikt, dat je het best kan vergelijken met een poppentheater. In dit theatertje passen tekeningen op A3- formaat. Elke tekening geeft een scène van een verhaal weer. De verteller verschuift de prenten zoals in een trage tekenfilm en vertelt ondertussen het verhaal. Vertrekkend vanuit deze originele en praktische manier van verhalen vertellen voor een groep kinderen, brengen we de kinderen een aantal echte STEM-uitdagingen aan. Een verhaal of een prentenboek is immers één van de ‘Zes aanleidingen tot techniek in de kleuterklas’.

Tijdens de opleiding maakt ieder in de voormiddag zijn/haar kamishibai. In de namiddag gaan we hiermee aan de slag om – al van in de kleuterklas- met STEM te beginnen. Vijf verhalen én je eigen kamishibai zijn het vertrekpunt om zelf deze technische of wetenschappelijke experimenten aan te pakken.

Je kamishibai én de prenten van de vijf verhalen neem je na de opleiding mee naar de klas.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Kleuter 3, 4, 5 jaar
Wetenschappen en techniek
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
experimentKamishibaiopleidingSTEMtechniekverhalenwetenschap