Training kunsteducatief begeleider

Logo Toegevoegd door WISPER vzw op 06.09.2017
Nascholing of activiteit

Voor wie is de LUX Training Kunsteducatief begeleider bedoeld?

Je bent medewerker van een kunsteducatieve organisatie, leerkracht, sociaal-cultureel werker, jeugdwerker, kunstenaar, cultuurfunctionaris, ergotherapeut, trainer? Je wil kinderen, jongeren of volwassenen op een actieve manier laten kennismaken met muziek, theater, dans, beeldende kunsten, fotografie, literatuur? Of je wil via deze artistieke middelen de persoonlijke vaardigheden van mensen helpen ontwikkelen, hun creativiteit vergroten? Dan zet je voet op het terrein van de actieve kunsteducatie.

Voor WISPER is dat bekend terrein. We geven cursussen in Leuven, Gent en Antwerpen, maar ook in cultuurcentra, volkshogescholen en organisaties in heel Vlaanderen. De voorbije twintig jaar verfijnde WISPER haar eigen methodiek actieve kunsteducatie. We specialiseerden ons in het ontwikkelen van duidelijke artistieke kaders om in lescontexten te hanteren. En we weten als geen ander onze cursussen af te stemmen op diverse niveau’s binnen het artistieke medium. In de LUX Training kunsteducatief begeleider kun je kennismaken met deze methode.

Wat leer je?

Je maakt kennis met het referentiekader en het doelenschema voor actieve kunsteducatie dat de lesgevers van WISPER hanteren in hun eigen werk. Je leert goede lessen of sessies opstellen voor een vooraf bepaald doel. Je leert oefeningen verzinnen, opzoeken of aanpassen en je leert deze oefeningen ordenen in reeksen. Je leert deze lessen ook op een goeie manier aanbieden en ontdekt de knepen van het vak voor het lesgeven aan een groep via actieve oefeningen met artistieke middelen.

Hoe kun je oefeningen presenteren? Hoe kun je reageren op deelnemers tijdens een oefening? Hoe geef je feedback op producten van deelnemers? Hoe kun je de deelnemers inzicht geven in hun leerproces? Hoe kan je je eigen opdrachten terplekke bijstellen als een groep dat nodig heeft? Je vertrekt hierbij steeds vanuit het artistieke medium waar jij het meeste voeling mee hebt maar functioneert in een groep met diverse achtergronden en artistieke bagage. Dus verwacht je ook aan een boeiende kruisbestuiving!

Vijf weekends zijn uiteraard te kort om alle aspecten van deze methode perfect en definitief onder de knie te hebben. Wat je wel mag verwachten, is dat je deze methodiek goed begrijpt, ze aan den lijve ondervonden hebt en dat je een aantal kansen kreeg om ze zelf als docent toe te passen. Na de LUX Training kunsteducatief begeleider heb je een goed beeld van je eigen kwaliteiten als lesgever en van de onderdelen die je verder moet verkennen.

Hoe leer je?

Je krijgt een aantal voorbeelden van ervaren lesgevers in de verschillende artistieke media. Vanuit deze ervaring als deelnemer begrijp je de theoretische modellen die voorgesteld worden. Je maakt daarna zelf oefenlessen die we ook echt uitvoeren met de medecursisten als cursusgroep. We zorgen dat je meerdere keren opdrachten of (delen van sessies) aan elkaar kan geven.

Daarnaast is het geconcentreerd volgen (als deelnemer) van elkaars oefenlessen is al even leerzaam als het zelf lesgeven. We leren van elkaars sterke en zwakke punten. Kwaliteitsvolle feedback is daarbij essentieel. Vanuit die feedback gaan we weer actief aan de slag, op zoek naar mogelijke variaties en verbeteringen. Naast dat alles mag ook het plezier niet ontbreken. In deze training overheerst dus het actieve: we leren door te doen. Maar het doen mag niet blind zijn. Via reflectie, lectuur en korte theoriemomenten is er toch ook heel wat pure kennisoverdracht.

Om ten volle te kunnen profiteren van deze training is het nodig dat je als deelnemer technisch enigszins vertrouwd bent met één van de artistieke disciplines (beeld, dans, muziek, theater, literatuur, of audiovisuele kunsten). Een minimale artistieke bagage in een artistieke discipline is een voorwaarde om zelfstandig oefeningen te kunnen maken of te verzamelen. Is dat (nog) niet het geval, dan kunnen de andere weekendopleidingen van WISPER een goede start zijn, want daar leer je een artistieke discipline beter kennen. De opzet van deze opleiding is multidisciplinair. Verwacht je er dus aan dat je in oefensessies stapt van je mede-deelnemers die opgemaakt zijn vanuit een ander artistieke discipline.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Kleuter
Lager
BuLO
ASO (en 1A)
BSO (en 1B)
KSO
TSO
BuSO
DKO
HBO5
Lerarenopleiding
Hogeschool
Universiteit
Basiseducatie
Secundair volwassenenonderwijs
Niet vakgebonden
Categorie
Nascholing - Studiedag - Workshop
Trefwoorden
begeleiderjeugdwerkkunsteducatiekunsteducatiefleerkrachtsociaal werktrainingWISPER vzwcreativiteitkunst en cultuurmuzisch-creatieve vormingtoll-net
Thema
kunst en cultuur  muzisch-creatieve vorming  creativiteit