The Art of War : Expo met tekeningen als aanklacht op oorlog

Logo Toegevoegd door Kazerne Dossin op 24.10.2017
Nascholing of activiteit

Oorlog is van alle tijden. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders verschillen, is er altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen.

‘The Art of War’, toont een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun tijd. De nadruk ligt op authentieke en rauwe etsen van Otto Dix, Georges Grosz en Francisco Goya. Daarnaast zal er ook werk te zien zijn van Pablo Picasso, Max Beckmann, Frans Masereel, Paul Van Ostaijen en anderen.

De titel van deze tentoonstelling is niet toevallig gekozen. Kazerne Dossin haalde hiervoor inspiratie bij de Chinese generaal Sun Tzu en zijn handboek voor oorlogsvoering The art of war. Hij beschrijft daarin een reeks methoden voor oorlogsvoering en strategieën voor conflict. Tot op vandaag worden zijn opvattingen nog vaak gebruikt in het bedrijfsleven. Hoewel zijn geschriften handelen over oorlogsvoeren, blijft zijn primaire uitgangspunt het voorkomen van gewelddadig conflict. Conflict en tegenstrijdige meningen hoeven niet noodzakelijk problematisch te zijn, ze beslechten met geweld wel.

Ook de VN verwoordt het zo: “De Verenigde Naties staat voor het vreedzaam oplossen van geschillen en wil een einde maken aan alle vormen van geweld. Het beëindigen van geweld kan beginnen bij ieder van ons –thuis, op school en op het werk.”

De tentoonstelling toont voornamelijk werk van 20ste-eeuwse kunstenaars. Ze reageren op het geweld van de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog of de Tweede Wereldoorlog. De expo is opgedeeld in een aantal thematische clusters, die een chronologische opbouw doorbreekt.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Niet niveaugebonden
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernPlastische opvoeding - TekenenGedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (Erkende godsdienst, Zedenleer)Media en Communicatie + Sociale vaardighedenPolitieke en Sociale Wet. - MaatschappijleerPsychologie en PedagogieWijsbegeerte en MoraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPVBeeldende kunst
Categorie
Beurs - Tentoonstelling
Trefwoorden
aanklachtArt of WarcultuurexpoFrancisco GoyaFrans MasereelGeorges GrozGroote OorloggruwelinterbellumkunstloopgravenMax BeckmannoorlogOtto DixPablo PicassoPaul Van OstaijenreflectieslagveldsoldatenSpaanse BurgeroorlogtekeningententoonstellingWOIWOII