11. GCompris: oefeningen presenteren in stappenkaarten: ICT Springplank Kleuters


Naast het klassieke aanbod van commerciële software en freeware doet vrije software zijn intrede in de wereld van educatieve programmatuur.

Het programma GCompris wordt in twee versies aangeboden: een beperkte reeks activiteiten vind je terug in de Windows-versie. Wanneer de software wordt geïnstalleerd op een Linux-besturingssysteem, krijg je een grotere waaier aan activiteiten.

De bonte afwisseling aan activiteiten maakt individuele en flexibele leerroutes mogelijk. GCompris is ook een activiteitenpakket dat steeds zelf het niveau aanpast zodat de kinderen op hun eigen niveau kunnen spelen en automatisch van niveau kunnen stijgen.

De naam van het programma verwijst naar het Franse ‘j’ai compris’. Het is vrije software die in meerdere talen wordt aangeboden. Het biedt een verzameling van meer dan vijftig activiteiten voor kinderen van 2 tot 10 jaar.

In het spel ‘dubbelklik met de muis’ moeten de leerlingen dubbelklikken op de rechthoekjes met de muis tot alle blokken verdwijnen en ze de figuur ontdekken. Het synthetiseren van een beeld op basis van deelelementen komt hier aan bod.

Bij ‘Tel het aantal figuurtjes’ luidt de instructie: zet de figuurtjes eerst netjes bij elkaar zodat je ze kunt tellen. Dit is een oefening op sorteren.

In een doolhofspel moeten de kinderen de route ontdekken om uit het doolhof te ontsnappen. Hierbij leren ze hun perceptieveld structureren

‘Maak de puzzel af’ gaat over het herkennen van schaduwbeelden. Vormherkenning staat hier centraal.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Kiezen voor STEM bundelt een waaier aan leermiddelen voor technologische en exacte wetenschappen.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, ICT-coördinator