LEGOCAT(Computer Aided Technology) International

Samen met internationale partners uit Zweden, Griekenland, Hongarije en Italië en de LEGO company exploreert VTI- Veurne de mogelijkheden van LEGO mindstorms NXT en LEGO binnen het onderwijs. Een invulling van "experimentele mechanica en elektriciteit" is een van de belangrijke invalshoeken. Bovenal is het een project waarin, op een vakoverschrijdende manier, de principes van techniek en technologie op een attractieve en uitdagende manier worden gepresenteerd voor leerlingen uit de tweede graad. De LEGO-robot vormt de link tussen taal en technieken, tussen ICT en creativiteit. Het doel is lessenreeksen te ontwerpen waarin de leerling zelfstandig en kritisch op zoek gaat naar de hoekstenen van de technologie.

De bedoeling van het project is om leerlingen op een attractieve en creatieve manier kennis te laten maken met de principes van techniek en technologie. in alle deelnemende scholen wordt gepoogd om leerplandoelstellingen te vertalen naar praktische oefeningen met het pakket lego mindstorms. Het project wordt gecoördineerd door de leerlingen van de 5e en 6e klas industriële wetenschappen van VTI Veurne die in hun Belgische luik ernaar streven om lespakketten te ontwerpen voor 13- à 14-jarige leerlingen TSO. In België moet dit lesmateriaal geschikt zijn voor de lessen "experimentele mechanica" , "ICT" en "elektriciteit" in de tweede graad TSO. Alhoewel elk land zijn eigen doelpubliek bepaalt, is het de bedoeling dat het cursusmateriaal grensoverschrijdend kan worden gebruikt en in de 5 landstalen beschikbaar wordt gesteld. De actieve participatie van de "educational manager" van de lego/dacta company moet er garant voor staan dat leerplan- en projectdoelstellingen enerzijds en beschikbaar didactisch materiaal anderzijds op elkaar afgestemd worden.

De projecttaken worden uitgevoerd in de lessen elektriciteit, mechanica, wiskunde, ICT en Engels en dit alles binnen het ruimere kader van de geïntegreerde proef. elke partnerschool bepaalde op gelijkaardige wijze vanuit de eigen leerplannen welke klas in het project betrokken werd.

Deze projectwerking focust enerzijds op het creatieve gebruik van de mindstorms NXT, een programmeerbare legosteen waarmee je allerlei principes uit de wereld van automatisatie en robotica kunt toepassen. Om dit aspect voor leerlingen en begeleiders aantrekkelijk en uitdagend te houden vindt in mei 2008 in het Griekse Orestiade al een legorace plaats. Transnationale groepjes leerlingen nemen het tegen elkaar op om de NXT allerlei opdrachten te laten uitvoeren en bovendien moeten legowagentjes een zo groot mogelijk traject afleggen op basis van hernieuwbare energie. Meteen een gedroomde kans om leerlingen bewust te maken van de ecologische uitdaging waarvoor onze planeet staat. Wat dan op zich ook weer een dankbaar onderwerp is om de internationale communicatie tussen de leerlingen aan de gang te krijgen.

Anderzijds wordt gepoogd om een aantrekkelijke website op te bouwen waarmee zowel projectmedewerkers als buitenstaanders uitgenodigd worden om kennis te maken met de partnerscholen, hun leerlingen en leerkrachten, hun land en cultuur en vooral hun bijdrage in de projectwerking. door gebruik te maken van een kruiswoordraadsel, een quiz, ... wordt de bezoeker van de site op een speelse manier in het project gelokt. het gebruik van html, flash en multimedia zorgt voor voldoende diversiteit. wil je het zelf proberen, ga dan naar http://www.vtiveurne.be/ en klik door op het internationale icoon rechtsboven.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan