Dia: Vectorgebaseerd tekenprogramma


Dia is een vectorgebaseerd tekenprogramma, met sterke ondersteuning voor het maken van diagrammen (grafen). Grafen zijn een aaneenschakeling van 'objecten' verbonden met 'pijlen'.

Dia heeft een bibliotheek van voorgemaakte objectvormen in heel wat verschillende domeinen: stroomdiagrammen, UML-modellen (Unified Modeling Language), elektrische en computernetwerken, elektronische en hydraulische schakelingen, en nog vele andere.

De standaardvormen van diagrammen hebben allemaal een aantal knooppunten waaraan pijlen vastgeklikt kunnen worden, zodanig dat de verbindingen behouden blijven als delen van een diagram verplaatst worden. Dia biedt een rijke verzameling aan mogelijke pijlpunten aan, en de afmetingen van pijlen en pijlpunten zijn makkelijk aan te passen aan de wensen van de gebruiker.

Eén van de meest actieve ontwikkelingen binnen Dia is de ondersteuning voor de UML standaard, die redelijk populair is geworden bij programmeurs. De UML-vormen in Dia bieden velden aan om de standaard UML-informatie in op te geven (methoden, attributen, enz.).

Dia gebruikt een open standaardformaat (svg, Scalable Vector Graphics) om tekeningen om te slaan. Het programma kan ook tekeningen uitvoeren naar vectorformaten (eps, pdf) en bitmatformaten (bijv. png). Op die manier kunnen Dia-figuren naadloos gebruikt worden in massa's andere vrije software programma's die dit soort open formaten kunnen importeren. Gebruikers kunnen de beschikbare bibliotheken van objectvormen uitbreiden door met Dia SVG-bestanden van de gewenste nieuwe vormen te maken.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Kiezen voor STEM bundelt een waaier aan leermiddelen voor technologische en exacte wetenschappen.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, ICT-coördinator