Nederlands in de kleuterklas. Taalverwerving en taalstimulering bij (anderstalige) nieuwkomers

logo
Bron

In het kleuteronderwijs worden we hoe langer hoe meer geconfronteerd met peuters en kleuters die het Nederlands niet beheersen. Peuters en kleuters verwerven taal op een heel natuurlijke wijze. Via een rijk aanbod en veel interactie met het accent op ‘spreken’, verruimen kinderen hun woordenschat.

Go4ty is een lijst van 40 woorden die de basis vormt waarop anderstalige instappende peuters en kleuters verder kunnen bouwen met meer woordenschat.

Maak kennis met Go4ty (basis) en de bijhorende materialen, spelletjes, pictogrammen ... Maak ook kennis met de taaldozen rond het lichaam, voeding, wonen, dieren en begrippen en andere methodes om verder te kunnen gaan met het aanbieden van meer woordenschat bij anderstalige kleuters.

Bij het aanbieden van deze spelvormen ligt de focus op het uitlokken van taal bij de anderstalige kinderen. De kleuters ervaren deze manier van werken als positief omdat zij opgaan in het spel en het uitlokken van taal zo niet als bedreigend ervaren.

Mooi meegenomen: Ondertussen werd het GO4ty spelmateriaal uitgebracht door uitgeverij Averbode. Tijdens deze vorming krijgt u de mogelijkheid om de speldoos ‘40 op een rij’ aan te kopen aan een voordelige prijs.

Door wie?

Marleen Peeters is kleuterjuf sinds 1999 en werkte de voorbije 7 jaar intensief met anderstalige kleuters als leerkracht anderstalige nieuwkomers in het gemeenschapsonderwijs van Schoten.

Sinds 2014 geeft ze ook vormingen rond anderstaligheid bij kleuters in Thomas More Mechelen en Vorselaar.

Ze is de auteur van de speldoos:’ 40 op een rij ‘uitgegeven door uitgeverij Averbode.

Daarnaast is ze ook de creatieve bezieler en oprichter van de sprookjesvertelling: ‘Turfje in het Fluisterbos’ in de gemeente Essen.

Voor wie?

Leerkrachten kleuteronderwijs, leerkrachten anderstalige nieuwkomers en studenten kleuteronderwijs.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan