Schooltaal

Foto Toegevoegd door Bea Claeys op 11.06.2009
Lemma

Schooltaal is een bepaalde taalvariëteit, ook wel aangeduid als (taal)register. Ze verschilt van de taalvariëteit die de leerlingen onderling of van huis uit spreken. Het is een taalvariëteit die in woordenschat en formuleringswijzen (vaktaal, meer abstract, minder gencontextualiseerd) nauw samenhangt met de wijze van spreken, schrijven en communiceren in een bepaald vak- of leergebied.

Door de grote afstand met de eigen taalvariëteit is schooltaal voor veel leerlingen, zowel autochtone als allochtone, een drempel die ze moeten overwinnen, en waarbij leerkrachten een niet te onderschatten rol kunnen spelen.

Soms wordt in plaats van schooltaal de term academische taal of academisch Nederlands gebruikt, vooral wanneer het de schooltaal in een universiteit of hogeschool betreft.

Soms wordt de term schooltaal ook gebruikt in de betekenis van onderwijstaal of van instructietaal. Ook wordt de term soms gebruikt om de specifieke klas-, school- en onderwijsterminologie aan te duiden (termen zoals regel, lineaal, klassenleraar, klassenraad, werkvormen, zittenblijven, KSO, B-stroom)


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Trefwoorden
abstracte taalschooltaalwoordtaal-en talenbeleidtaalbeleidtaalvariëteitTalenbeleidtalen