Screeningsinstrument Aanvang Lager Onderwijs Taalvaardigheid : SALTO

Het screeningsinstrument Aanvang Lager Onderwijs Taalvaardigheid of SALTO-toets geeft  scholen de mogelijkheid de schoolse taalvaardigheid te meten van leerlingen die in het eerste leerjaar starten. 

De resultaten van de toets geven aan welke leerlingen extra zorg en taalondersteuning nodig hebben. Zo helpt SALTO leraren om hun taalvaardigheidsonderwijs af te stemmen op wat de leerling nodig heeft.

De leraar of iemand van het schoolteam neemt de toets af bij het begin van het schooljaar. Het instrument gaat na of leerlingen voldoende taalvaardig zijn om eenvoudige instructies, vragen en mededelingen in de schoolsfeer te begrijpen. de toetstaken gaan over realistische, concrete situaties waarin leerlingen de schooltaal moeten begrijpen.

De overheid stelt deze instrumenten gratis ter beschikking. Je moet je als school of CLB registeren. Een onderwijsinstelling kan wel meerdere wachtwoorden krijgen, zodat in principe elke leraar toegang kan krijgen tot de toetsen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen leerlingen die:

  • onvoldoende taalvaardig zijn en niet over de schoolse taalvaardigheid Nederlands beschikken die minimaal nodig is om in het eerste leerjaar vlot tot leren te komen;
  • net niet de schoolse taalvaardigheid Nederlands bezitten die mininimaal nodig is om in een eerste leerjaar vlot tot leren te komen en voor wie bijgevolg de kans bestaat dat ze zwakker zullen presteren, een risciogroep dus;
  • voldoende taalvaardig zijn.

De factor Thuistaal  blijkt het meeste invloed te hebben: anderstaligen presteren slechter dan Nederlandstaligen, zelfs wanneer hun moeder een hoger opleidingsniveau heeft.

De toets werd in 2008 ontwikkeld door het Centrum voor Taal en Onderwijs, K.U. Leuven in opdracht van het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid.

Bea Claeys
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
kleuter 3, 4, 5 jaar
lager 1e, 2e leerjaar
bulo
Niet vakgebonden
Info
Lemma
Bijgewerkt: 23-07-2013
Trefwoorden
anderstaligBrussels onderwijsnieuwkomerOKANschooltaalschooltaalbeleidscreeningtaal-en talenbeleidtaalbeleidtaalbeleidsinstrumenttaalvaardigheidtalen