Wijs in media

Kranten, internet, Facebook, tv, Twitter, radio, reclame, smartphones, foto, video,  games…

Onze maatschappij wordt meer en meer bepaald door de media. Door de voortdurend veranderende technologieën krijgen media een steeds grotere impact op ons leven. Het is dan ook belangrijk om hiermee te leren omgaan om niet te verdwalen in dit medialandschap. Leerlingen moeten snappen hoe media werken en beeldtaal begrijpen om zich staande te houden in de huidige samenleving. Ze moeten met andere woorden wijs gemaakt worden in media. Mediawijze kinderen bezitten de vaardigheden en attitudes om actief deel te nemen aan de samenleving van de toekomst.

Cyberpesten: zo raak je er van af!

Cyberpesten heeft een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving. In dit filmpje (Engels met Nederlandse ondertitels) geeft het #stopcyberpesten-project tien tips om een eind te maken aan cyberpesten.

 

Vies wijf!

'Das ne mongool', 'doe de wereld een plezier en sterf', 'gij se lelijke fooraap'. Het zijn maar enkele voorbeelden van grove reacties die van Twitter, Facebook, YouTube, ... werden geplukt. Via dit campagnefilmpje confronteert Klasse internetgebruikers met hun eigen online commentaren. Want geschreven scheldproza kwetst even hard als woorden die je face-to-face tegen iemand zegt.

Breng een virtueel bezoek aan de Ketnetstudio's

Hoe werkt televisie? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Hoe ziet de Ketnet-studio eruit? Wat zit er in het rekwisietenmagazijn? Wat is een ‘blue key’? Op deze en vele andere vragen geeft Ketnet.be een antwoord met Het is de Max op Ketnet: een initiatief voor het basisonderwijs in het kader van het educatieve project mediawijsheid.

Het is de Max op Ketnet bestaat uit een online belevingsplatform én een webfilm. Die tonen leerlingen tussen 9 en 12 jaar en bij uitbreiding alle Ketnetters op een spannende en ludieke manier hoe een televisie-uitzending tot stand komt. (VRT)

 

Zes afspraken voor kinderen op het internet

 

In deze "spiekvideo" leggen de leerlingen van De Trinoom te Barendrecht uit wat je best doet en niet doet op internet:

 • Gratis bestaat niet
 • Geef nooit je wachtwoord
 • Spreek nooit met onbekenden af
 • Zorg dat je een vertrouwenspersoon hebt
 • Maak een screenshot bij pesten
 • Let op je privacy

In het filmpje zie je ook suggesties over hoe je zo'n gesprek kan aanpakken in de klas. Aan 't eind van het filmpje geeft de auteur van het boek Soci@lKids nog drie tips voor ouders. 

Wees voorzichtig met je locatie op het internet


Dit sensibiliseringsfilmpje waarschuwt voor het tweeten, facebooken, instagrammen of Foursquaren van je locatie. Wanneer je immers aan de hele wereld laat weten dat je in een hippe kroeg zit, weet men ook dat je ondertussen niet thuis bent. Men roept op om je locatie niet rond te bazuinen en geeft tips om vervelende situaties te voorkomen. 

Dit filmpje kan een goede start zijn voor een gesprek over:

 • de zin en onzin van sociale media;
 • het afwegen van het plezier met het gevaar van het delen van locatie;
 • privacy op internet;
 • gebruik van de smartphone.

Vergeet ook niet dat smartphones in veel gevallen automatisch de locatie toevoegen aan elke foto.

Privacy op het internet bestaat niet


Netwerk- en computerspecialist Paul Guldentops was een van die griezels die de privégegevens van onschuldige voorbijgangers blootlegde voor ’t filmpje van de waarzegger die alles over je weet (zie onder). Hij schoof aan bij De Kruitfabriek op Vier en legde uit hoe hij zo veel van die mensen te weten kwam.

Een goede les voor de leerlingen, maar ook voor student leerkrachten en leerkrachten. Wat zou men over jou vinden online?

Z'n laatste woorden zijn een waardevolle les: "Je moet er van uit gaan dat alles wat je op het internet zet publiek is."

Een waarzegger demonstreert zijn gave

Toevallige voorbijgangers worden door waarzegger Dave uitgenodigd. Hij weet verbazend veel details over het leven van die lukraak uitgekozen passanten.

Althans zo lijkt het… Dit filmpje werd een echte internethit omwille van z’n verrassende einde. Maar het zou jammer zijn om het bij het “schrikeffect” te laten.

Het is een goed aanknopingspunt om het in de klas te hebben over wat je prijs geeft op het web. Bespreek wat er te zien als je iemands naam googelt. Bekijk ook zeker de andere filmpjes over veilig internetbankieren, want ze leggen de slinkse technieken van fraudeurs bloot.

Internetwoordenboek

De website internetwoordenboek.nl geeft een heldere verklaring (en indien nodig een relevante afbeelding) over méér dan 5 000 termen, afkortingen, begrippen en jargon uit de internetwereld: overzicht emoticons, columns, overzichten en schema's (zoekmachines, protocollen, landafkortingen, bronnenmateriaal, groepen), specials, online bronnen,...
Content en redactie: Louis Hilgers

Slimmer zoeken

In deze brochure over informatievaardigheden lees je:

 • slim zoeken moet je leren;
 • Zoeken op het internet?
 • in vijf stappen informatievaardig;
 • kijk verder;
 • Hoe weet ik of dit klopt?
 • lessuggesties, goede sites en apps.

Mediawijze links

 

mediawijze voeten

Mediawijsheid in de Nieuwe vakoverschrijdende eindtermen voor het secundair onderwijs.

mediawijs schoolprotocolProtocollen op school op het gebied van mediawijsheid.

dossier mediawijsheid op Klasse

Mediawijsheid op Klasse.be.

 

 

kranten in de klas

 Kranten in de klas

 

Mediawijze tips


TV Klasse: De pedagogische revolutie van Google, Youtube en Facebook door Donald Clark

Gratis handboek mediawijsheid praktische gids en inspiratie voor het onderwijs

Wijze Mediaklassen: Fotofoppen

7 starttips voor Twitter in je klas

Mediawijsheidwoordenboek

Veilig Facebook voor iedereen

Het is de max op Ketnet: Leer alles over tv maken 

Veilig online surfen - online identiteit: Facebook 

10 tips voor mediaopvoeding

Denk na voor je foto's online plaatst!