EDUbox Mobiliteit: Educatieve tool van VRT NWS


Of we nu naar school of de sportclub gaan of op bezoek bij familie of vrienden: we verplaatsen ons meermaals per dag. Mobiliteit speelt dus een belangrijke rol in ons leven. En toch heeft Vlaanderen heel wat verkeersproblemen. Deze EDUbox helpt leerlingen keuzes te maken voor een duurzame verkeersontknoping. 

Te voet, met de fiets, de auto of de trein: er zijn zo veel manieren om ons te verplaatsen. Toch staan we vaak in de file of moeten we ons in overvolle bussen wringen. Maar hoe komt het dat er zo veel stilstand is op de baan? En hoe kunnen we deze knoop ontwarren?

Met de EDUbox Mobiliteit nemen de leerlingen eerst hun eigen mobiliteit onder de loep. Ze denken na over hoe ze zich verplaatsen en wat daarbij hun motivatie is. En hoe zit het met hun gevoel van veiligheid? Vervolgens kijken ze naar mobiliteit op niveau van de samenleving. Want elke verplaatsing die ze maken, heeft immers een impact op de wereld rondom hen.  

De EDUbox Mobiliteit is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op de impact van hun verplaatsingen. Ze komen ook meer te weten over de specifieke oorzaken van de verkeersproblemen in Vlaanderen, wat de overheid eraan doet én wat de mogelijke (toekomstige) oplossingen zijn. Nadien kruipen ze zelf in de huid van beleidsmakers en moeten ze een fictieve stad mobiel krijgen in een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator. Aan het eind vragen we de leerlingen ten slotte opnieuw na te denken over hun eigen mobiliteit, maar dan binnen 10 jaar. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
MOS is een gezamenlijk initiatief van 7 partners: de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. MOS helpt leerkrachten en directies om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
VRT
Organisatie

Ontdek ook