Leer denken over en werk aan een leefbare wereld, nu en in de toekomst, voor onszelf en voor anderen, hier en elders op de planeet.
Kopieer leermiddelen uit deze map naar:
DOE MEE! Iedere Vlaamse of Nederlandstalige Brusselse kleuter-, lagere of secundaire school die werkt rond duurzame ontwikkeling kan MOS-school worden.
Wat is een MOS-school? Een MOS-school is een kleuter-, lagere of secundaire school die een duurzame …
Toekomstgerichte geletterdheid als levensvaardigheid voor studenten en opvoeders bevorderen, dat is de missie van deze non-profitorganisatie.
Dankzij hun leermiddelen voor een leven lang leren kunnen leerlingen zich duurzamere toekomsten voorstellen, …
Een getuige vertelt op video hoe hij tijdens de genocide op de Rwandese Tutsi verschillende mensenlevens redde. Op welke manier pleegden andere gekende en minder gekende helden verzet in de geschiedenis? En wat waren de gevolgen? Deze verhalen …
01-09-2022 tot 31-08-2023, 01-09-2023 tot 31-08-2024, 01-09-2024 tot 31-08-2025, 01-09-2025 tot 31-08-2026
Welkom bij MOSterdPod, een podcast waarmee we het twintigjarige bestaan van MOS vieren. Vier afleveringen lang duiken we samen met jullie in de veranderingen, vraagstukken en prangende duurzaamheidsthema’s van de afgelopen jaren. En …
Op straat, in het station of op school ben je getuige van pestgedrag. Reageer je? Waarom grijpen we in bepaalde situaties wel en in andere niet in? Aan de hand van de getuigenis van een persoon die de misdaden in Cambodja (1975-1979) heeft …
Tsjechische brochure waarin uitgelegd wordt hoe en waarom onderwijs over de klimaatverandering belangrijk is.
De Educatieve Kaart geeft je een overzicht van de organisaties die een aanbod hebben rond wereldburgerschapseducatie. Je ontdekt de expertise van de organisaties, hun voornaamste thema's en doelgroepen die centraal staan in hun educatieve …
Hoewel er traditioneel een sterke verstrengeling van burgerschap met de nationale gemeenschap bestaat, vormt deze vandaag niet langer het enige referentiekader voor burgerschapseducatie op school. Maar in juridische zin blijft burgerschap toch …
De Sustainable Development Goals schuiven wereldburgerschapseducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling naar voor als de ideale kaders om globale uitdagingen binnen te brengen in de klas. Door hun toenemende populariteit klinkt vaker de vraag …
Cultureel bewustzijn is één van de sleutelcompetenties bij de nieuwe eindtermen secundair onderwijs. Eraan werken, betekent dat je jongeren leert reflecteren op zichzelf, op de anderen en op de wereld. Kunst en cultuur worden hierbij …
28-03-2023
Praktijkplatform dat het resultaat is van het onderzoeksproject VALIES (Valorizing integrated and action-oriented education for sustainable development).
Je vindt er ondersteuning op drie niveaus:
Bij wereldburgerschapseducatie denken we spontaan aan ‘de wereld binnenbrengen in de klas’. Aan relevante les- en gespreksthema’s alvast geen gebrek in onze geglobaliseerde samenleving: migratie, klimaatverandering, ongelijkheid, …
Heb jij soms ook moeite om wereldburgerschap te integreren in jouw lessen? Zie je de link tussen jouw vak niet altijd of heb je gewoon nood aan extra inspiratie? Dan bieden we met deze inspiratiegids misschien wel een oplossing! In GLOBAL ExCHANGE …
Voor groepen studenten werkt De Helix programma's op maat uit, samengesteld in overleg met de docent.Een vorming in het centrum is gratis. Indien de vorming doorgaat op een andere locatie, op de hogeschool bijvoorbeeld, dan rekenen we in …
Deze brochure kwam tot stand in het Erasmus KA2 programma Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) versterken door de schoolcultuur te ontplooien (ECORoad) waarin MOS één van de partners was.
Dit stappenplan onderzoekt: Waarom hebben …
De atlas of European values is een educatieve website van de Fontys Hogeschool, de Universiteit Tilburg en het onderzoeksprogramma EVS European Values Studies met steun van de Europese Commissie. De website probeert de verscheidenheid en …
De publicatie is een visievormend reflectiedocument over het concept van educatie voor duurzame ontwikkeling. Dit concept is nog volop in evolutie. De brochure wil leerkrachten, vormingswerkers, docenten, jeugdwerkers... een praktisch inzicht …
Alle kleuter- lager-, basis- of secundaire scholen in de stad Antwerpen met vragen over milieu, natuur en klimaat kunnen terecht bij het EcoHuis voor gratis advies.
Het advies kan het volgende inhouden:
Leestip van de dienst Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (Departement Omgeving).
Sustainable Development Teaching. Ethical and political challenges, auteurs Van Poeck K., Östman L., Öhman J.Het boek ondersteunt en inspireert …
Hoe een haas een koe vangt is een praktijkvisie waarin Djapo iedereen die meteducatie bezig is een weg wil wijzen naar kwaliteitsvoller en meer toekomstgericht onderwijs, waar kinderen en jongeren van nu tools meekrijgen voor de uitdagingen van …
Hoe een haas een koe vangt is een praktijkvisie waarin Djapo iedereen die met educatie bezig is een weg wil wijzen naar kwaliteitsvoller en meer toekomstgericht onderwijs, waar kinderen en jongeren van nu tools meekrijgen voor de uitdagingen van …
Infographic waarin je uitleg krijgt over de sleutelcompetentie Duurzaamheid.
Deze leermodule is het resultaat van een intens samenwerkingsproces tussen de vijf Vlaamse Universiteiten en Ecocampus.
Alle onderdelen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en deze zijn aangescherpt met citaten, filmpjes, …
Tweejarig leertraject voor lerarenopleiders met:
MOS maakte verschillende - in het Engels vertaalde - materialen om scholen te ondersteunen als ze internationaal willen uitwisselen rond duurzaamheidsthema's: infofiches over eTwinning en VVOB Scholenbanden, vertaalde KaMOShibaiverhalen met …
Een lange stoet van maatschappelijke uitdagingen klopt aan de poort van onderwijs. Het is erg verrijkend om te zoeken naar verbindingen of dwarsverbanden tussen deze maatschappelijke thema’s zonder daarbij thematische verdieping uit het …
In deze bloemlezing samengesteld door Per Wickenberg zijn zevenentwintig onderzoekers van dertien verschillende Zweedse universiteiten uit het hele land verzameld in …
Kan een extra tussenstop je sneller op je bestemming brengen?
De Esdoorn in Borgerhout wilde graag een Wereldschool zijn, maar hoe zouden ze dat invullen? In een een nascholing rond duurzaamheid legde collega Ann die vraag voor aan een deel van het …
Het Vlaamse onderwijs wil een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen, zoals armoedebestrijding, klimaatverandering, gendergelijkheid... Complexe kwesties zonder pasklare antwoorden.
Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) wil leerlingen …
Act4Change brengt jongeren (18-35j) samen om te bloeien als veranderaars van een duurzame wereld. We leren van elkaar en organiseren activiteiten waarmee we de competenties versterken van jong talent. Wij zijn een innovatieve …
Djapo is een educatieve organisatie die kinderen keuzes wil leren maken voor een duurzamere wereld en combineert vaardigheden als filosoferen, creatief denken, systeemdenken en actiegericht werken met duurzaamheidsthema’s zoals water, …
Hoe kun je als leerkracht je eigen onderwijspraktijk onder de loep nemen om het onderwijs te optimaliseren? Hoe kun je als schoolteam praktijkonderzoek doen om de praktijk bij te sturen en te innoveren? Over de wijze waarop praktijkonderzoek en …
Deze interactieve videoles hoort bij de EDUbox Duurzaamheid: nu maken voor de toekomst. Dit is het individuele leerpad waarmee je zelfstandig aan de slag kan.
Jongeren worden overspoeld met boodschappen over duurzaamheid. Op sociale media én in de klas, want competenties rond duurzaamheid staan in de nieuwe eindtermen van het onderwijs. Maar wat betekent het begrip? En hoe kunnen jongeren zelf …
Juist of fout bestaat niet als je wil experimenteren. Dat ondervonden leerkrachten van scholengemeenschap KS Leuven. Zij stonden voor de uitdaging om een nieuwe basisoptie voor het tweede middelbaar vorm te geven. Collega Heleen begeleidde dit …
Punt is een magazine dat juffen en meesters wil inspireren rond duurzaamheid.
In dit magazine komen o.a. volgende onderwerpen aan bod:
De inzichten en vaardigheden van jonge leerkrachten in spé worden geprikkeld tijdens een wandeling met natuurgids. De begrippen Natuur- en Milieu Educatie (NME) en Educatie Duurzame Ontwikkeling (EDO) worden duidelijk gemaakt en we maken …
01-09-2022 tot 31-05-2023
Bundel omtrent duurzaamheid gebaseerd op het nieuwe leerplan aardrijkskunde GO 2016 met de uitbreidingsdoelen voor de richting Toerisme.
Werkbundel met stellingenspel, artikels en links naar filmmateriaal.
Samen leren duurzame keuzes maken voor de planeet, dat is waar MOS voor staat. Op deze website ontdek je het MOS-aanbod voor basis- en secundaire scholen in de provincie Antwerpen.
Een greep uit het aanbod:
Jaarplan met actiepunten per maand om te zorgen voor een milieuvriendelijke school. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt rond het besparen van water en energie, duurzame mobiliteit, meer groen, ...
In september 2015 werden door alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030 opgesteld.
Genoeg voor altijd en iedereen
De doelstellingen zijn gericht op een heuse …
Talent4Change geeft je leerlingen handvatten om hun (ondernemende) talenten te ontdekken. Gewapend met deze inzichten organiseren ze samen een klasproject waar engagement voorop staat. Door de zoektocht naar eigen talenten krijgen de leerlingen meer …
Door de Agenda 2030 en de zeventien bijbehorende doelstellingen goed te keuren, heeft de wereldgemeenschap haar toewijding tot duurzame ontwikkeling herbevestigd, om zich te verzekeren van een blijvende en inclusieve economische groei, sociale …
MIK@DOE is een educatief pakket voor lagere scholen. Centraal figuurtje Mik neemt je leerlingen op sleeptouw en laat hen op een speelse manier antwoorden ontdekken op vragen als:
Concrete toepassing van het donutmodel (link naar online artikel) met daarbij vragen om het artikel te verwerken in de klas.
Bron: Donutmodel : Uitlegvideo door Veronique Bidee
Het Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve in Oost-Vlaanderen richt zich onder meer op:
Wereldwijde solidariteit als antwoord op de uitdagingen waar we voor staan. De workshop Jong geLuid toont inspirerende jongeren die met hun acties bouwen aan een meer rechtvaardige en duurzame samenleving.
Zij laten een nieuw geluid horen. Welke …
Klaar om met je klas de natuur te beleven, verkennen of te onderzoeken? Op zoek naar informatie en/of materialen? Check de webshop van de provincie West-Vlaanderen.
Op deze webshop vind je kant-en-klare lespakketten, zoekkaarten, …
Meetinstrument en visualisatie voor het welzijn van landen, met bijhorende uitleg.
Mooie aanvulling op de cijfers over het BNP, om aan te tonen dat er verschillende manieren zijn om welvaart te meten.
Opgesteld en gedocumenteerd door …
Het EDO-portaal is een platform dat wegwijs maakt in het EDO-landschap van Vlaanderen en Internationaal. Op dit platform staat zoveel mogelijk relevante informatie over Educatie voor Duurzame Ontwikkeling verzameld.
EDO = leren denken over en …
Deze gids geeft je onder de vorm van methodiekfiches inspiratie om rond duurzaamheid en actualiteit aan de slag te gaan. Naast de beschrijving van de werkvorm, vind je ook een uitgewerkt voorbeeld in de gids. Bij sommige fiches werd verwezen naar …
De Position Workshop is een onderdeel van CATAPA’s ontwikkelingseducatie.
Deze inleefworkshop heeft de bedoeling om het inlevingsvermogen van de leerlingen te stimuleren en hen te doen nadenken over de gevolgen van mijnbouw vanuit …
Doelgroep: leerkrachten lager onderwijs.Duur: 2-3 uur
Wie is de baas over het water? Kan je je huidskleur afwassen?
Tijdens deze nascholing maak je kennis met de vaardigheid filosoferen. Verwacht je aan een beknopt theoretisch kader maar nog meer …
Dit pedagogisch dossier bevat informatie over het thema biodiversiteit. Je krijgt tips om samen met je leerlingen onze diverse natuur te ontdekken en te beschermen. Een deel focust op de biodiversiteit in het Brussels Gewest maar de activiteiten …
In dit dossier maak je kennis met een volledige analyse van het thema Zero afval. Het geeft zowel op pedagogisch vlak als op het vlak van concrete acties aan wat je met je leerlingen, collega’s en alle anderen op school kan doen.
Je kan alle …
Een groepsopdracht met als thema klimaat en duurzaamheid met als doel het toepassen van de OVUR-methode.
Dit informatief spel schetst de grote lijnen van de wereldwijde uitdagingen op het vlak van de financiering van kwaliteitsvol, publiek onderwijs. In de loop van het spel begrijpen de deelnemers bovendien steeds beter het belang van kwaliteitsvol …
Met deze gids rond SDG's willen Perspective 2030 en 11.11.11, leerkrachten en schooldirecties inspireren en ideeën geven.
Het is een digitale bundel, je hoeft het document niet te printen. Het document is zo opgesteld dat je …
Wereldwaterdag, kinderrechtendag, dag van de fairtrade, … Werelddagen zijn een ideaal moment om je leerlingen te betrekken bij duurzame ontwikkeling. Djapo organiseert ateliers om hierrond te werken in je klas.
Je kan kiezen uit volgende …
Als we het speelgoed waar we niet meer mee spelen nu eens aan Sinterklaas geven? Je zou er andere kinderen blij mee kunnen maken, je hebt veel plaats voor je lievelingsspeelgoed en er is ook minder afval.
In dit filmpje zie je hoe een Routekaart je …
Een andere wereld is een werkvorm systeemdenken. Leerlingen leven zich in een personage in en fantaseren over de verscheidenheid aan perspectieven.
Inspiratie over het duurzaam omgaan met onze leefomgeving.
Projecten:
Lesmateriaal over onder meer:
Druppeleffect is een werkvorm systeemdenken. Aan de hand van een gebeurtenis uit een verhaal of de actualiteit fantaseren leerlingen over gevolgen en krijgen ze inzicht in een oorzaken-gevolgen ketting die niet-rechtlijnig is.
Hoe kunnen leerlingen en leerkrachten nadenken vanuit het perspectief van een superdiverse wereld? Hoe kan het onderwijs het fundament leggen voor toekomstige duurzame samenlevingsmodellen? Hoe maken we onze leerlingen op een boeiende manier …
16-03-2023
De Nederlandse site GroenGelinkt maakt educatief aanbod vindbaar voor leerkrachten en docenten. Organisaties kunnen op deze site hun lesmateriaal en educatief aanbod delen met leerkrachten.
Docenten en leerkrachten kunnen in GroenGelinkt heel …
De film gaat over de reis die Charles Darwin maakte en die de basis vormt voor zijn On the Origin of Species waarop de evolutietheorie is gebaseerd.
Door middel van bijgevoegde opdracht wordt het begrip en inzicht getest van de leerlingen over …
Wat je toekom(s)t! laat deelnemers kennis maken met de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (ook wel gekend als de SDG’s of Sustainable Development Goals). Het spelterrein wordt omgevormd tot een levensgroot spelbord. De deelnemers …
Wil je aan de slag met video's rond wereldburgerschap? Wil jij de stem van het Zuiden versterken en rechtstreeks in je klaslokaal brengen? Hoe zien kinderen uit verschillende continenten dezelfde thema's (gelinkt aan duurzame …
Gloob en Teo zijn de bovenste beste vriendjes die het liefst van al samen met kleuters de wereld duurzamer maken.
Wil jij de avonturen van dit enthousiaste uitvindersduo écht tot leven brengen in je klas? Dat kan met de handpopjes van …
The Handbook of Sustainability Literacy. Skills for a Changing World
In dit boek van Arran Stibe en Heather Luna werden vooraanstaande …
Duurzame ontwikkeling, hoe integreren in onderwijs?Auteurs Sleurs W., Gaeremynck V., De Smet V. Het handboek wil in de eerste plaats voorbeelden aanreiken om educatie …
De zeven competenties van de duurzame professional.
Verhalen uit de praktijk illustreren hoe echte mensen, midden in de praktijk van hun werk, de …
Deze publicatie wil leerkrachten een praktisch inzicht geven in de belangrijkste uitgangspunten van EDO. Het is een instrument waarmee praktijkwerkers de eigen werking onder de loep kunnen nemen en verder vorm kunnen geven.
Ecoliteracy is een Californische website die initiatieven, lesideeën, artikels, e-books, apps... deelt i.v.m. ecologie.
Voor het onderwijs vinden ze het belangrijk dat kinderen leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe het uiteindelijk …
In deze nascholing maak je kennis met het concept systeemdenken of denken in verbanden. Dit helpt jou als leerkracht om complexe thema’s rond duurzame ontwikkeling begrijpbaar te maken voor (jonge) kinderen.
Ben jij geboeid door de toekomst van steden? Wil je dit graag tot bij jouw leerlingenbrengen? Dan is deze bundel jouw ideale leidraad. De inspiratiebundel geeft je een beeld van de verschillende richtingen die je uit kan.
Deze bundel werd ontwikkeld …
Presentatie die een aantal belangrijke termen omtrent duurzaamheid verduidelijkt.
Wat is systeemdenken precies? Hoe breng je het in de klas? Wat kan je ermee doen?
Systeemdenken helpt je om de wereld beter te begrijpen. Je zoomt in op thema’s en problemen maar bekijkt ze ook vanop een afstand. Je bekijkt ze vanuit …
Het reflectie-instrument geeft aanzet tot nadenken over je educatieve werking. In welke mate is je educatieve werking gericht op educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO)?
Het bestaat uit drie delen:
Hoe pak je MOS of EDO aan op school om de gewenste effecten te behalen?
Dankzij dit studierapport verwerf je inzage in wat je beter wel en niet kan doen. Een geïntegreerde aanpak, met een breed draagvlak en een ondersteunend schoolbeleid, is …
In deze inspiratiebundel vind je een selectie educatief materiaal voor basis- en secundair uit de collectie van de Kleur Bekennen documentatiecentra rond het thema Duurzame ontwikkeling.
Ontdek ook de inspiratiebundels rond andere thema's.
Wil je in je klas aan de slag met een actueel thema? Brengt één van je leerlingen een onderwerp uit het nieuws ter sprake? We geven je een stappenplan, dat je kan toepassen op een thema naar keuze. Je kan kiezen of je het onderwerp …
Terrabilis is een game over klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.
Als speler sta je aan het hoofd van een land. Vanuit die rol kan je beslissen over de manier waarop de financiën en de energiebronnen ingezet worden en kan je jouw land …
Wij houden er ook niet van om gevolgd te worden. Daarom gaan we zorgvuldig om met jouw privacy.
Noodzakelijke cookies: voor de correcte en veilige werking van de website.
Functionele cookies: voor een betere ervaring (b.v. automatisch aanmelden). aanbevolen
Mediacookies: voor het insluiten van video en andere media. aanbevolen
Statistische cookies: voor anonieme analyses ter verbetering van de ervaring.
We plaatsen cookies om de ervaring te verbeteren en onze website te monitoren.
Voorkeur bewaren