Lesmateriaal in verband met water, afval, luchtkwaliteit, grondstoffenproblematiek …
Kopieer leermiddelen uit deze map naar:
"Bio", dat klinkt als goed voor het milieu. Maar klopt dat ook in het geval van bioplastic? Is bioplastic goed voor het milieu? Mogen we het eigenlijk wel bij het gft-afval en zelfs in de natuur gooien? Of is het verhaal toch iets complexer? Prof. …
Deze brochure geeft kort weer wat de watervoetafdruk is, wat de link is tussen onze consumptie en watervoorraden wereldwijd en geeft tips over hoe je zelf duurzamer met water kan omgaan. Deze brochure bomvol theoretische omkadering kan je …
Het programma eat 4 change - de natuur op ons bord biedt leerkrachten van middelbare scholen gratis interactieve workshops om leerlingen bewust te maken van het verband tussen duurzame voeding, klimaat en biodiversiteit.
Een workshop duurt drie …
01-09-2022 tot 30-06-2023
Je binnenluchtkwaliteit meten en verbeteren zijn de basis voor een gezond binnenmilieu en binnenklimaat. Een ongezond binnenmilieu kan gezondheidsklachten zoals luchtwegklachten, allergieën, irritatie van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid …
Deze infographic geeft de volgorde aan waarin biomassa best dient ingezet te worden, gaande van hoge naar lage waarde.
Bronnen:
Op deze pagina vind je links naar de verschillende afleveringen van MOSterdPod. MOSterdPod is een podcast rond duurzaamheidseducatie.
Daarnaast vind je er ook links naar MOS-liedjes over natuur, verkeer, afval, water en energie.
Maak van jouw school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving. MOS helpt je op weg. Naast begeleiding op maat, informatie en inspiratie, biedt MOS heel wat vormingen aan.
Het vormingsaanbod van MOS is volledig gratis.
Wil je met je school werken rond het thema duurzame voeding? Neem contact op met je provinciale MOS-begeleider. Hij of zij werkt samen met jou graag een begeleiding op maat van de school uit.
Ga je liever zelf aan de slag? Op deze webpagina …
Wil je met je school werken rond het thema biodiversiteit? Dat is altijd een goed idee, want onze wilde planten en dieren kunnen jullie hulp gebruiken.
Zelf ondersteuning nodig? Contacteer je provinciale MOS-begeleider.
DOE MEE! Iedere Vlaamse of Nederlandstalige Brusselse kleuter-, lagere of secundaire school die werkt rond duurzame ontwikkeling kan MOS-school worden.
Wat is een MOS-school? Een MOS-school is een kleuter-, lagere of secundaire school die een duurzame …
Deze website zet de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit in de kijker. Ze leggen hier vooral de nadruk op wetenschappelijk onderzoek.
Het leerplanplatform van The Nature Conservancy voor jongeren, biedt educatieve middelen voor …
Dit natuurspel is een estafette waarbij twee groepen van vier spelers tegen elkaar racen. De spelers proberen zoveel en zo snel mogelijk stuifmeel te verzamelen in hun nestplaats. Leerlingen leren zo het belang van bijen in de natuur inzien.
Een unieke kans!
Naast het gezin speelt ook de school een cruciale rol in het leren over, en aanleren van gezonde, duurzame eetgewoonten. Om scholen hierin te ondersteunen, lanceert de dienst milieu en klimaat van stad Gent samen met Rikolto …
Groepsopdracht bij de informatieve tekst (interview) uit het tijdschrift Don Bosco magazine met leerlinge Hanne (Don Bosco Haacht). Daarnaast zijn er ook vragen voor een reflectie rond milieu en ecologie voorzien.
Het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft een aanbod aan wetenschappelijk onderbouwde dossiers over maatschappelijk relevante thema's, zoals landbouw, voeding, bodemgebruik, dierenwelzijn, korte keten, gezondheid, …
In deze tweede video van de vijfdelige reeks over waterzuivering kom je te weten hoe de mechanische zuivering van het waterzuiveringsproces werkt.
In deze derde video van de vijfdelige reeks over waterzuivering kom je te weten hoe de biologische zuivering van het waterzuiveringsproces werkt.
In deze vierde video van de vijfdelige reeks over waterzuivering kom je te weten hoe de nabezinking van het waterzuiveringsproces werkt.
In deze laatste video van de vijfdelige reeks over waterzuivering kom je aan de hand van een samenvatting van de vier vorige video's te weten hoe het zuiveringsproces werkt.
Leesoefening gebaseerd op een artikel uit Wablieft over het probleem van de droogte, met begrijpend lezen, woordenschatoefening op groenten, een prescriptieve tekst over water besparen en een uitnodiging en formulier voor een BBQ.
Educatieve bundel met presentatie over vegetarische en veganistische voeding:
In deze collectie vind je beeld- en geluidsfragmenten over ecosysteemdiensten, samen met meer context en concrete lestips. Ecosysteemdiensten omvatten al de goederen en diensten die ecosystemen aan de samenleving leveren, zoals …
Aan de hand van de site van de Vlaamse Milieumaatschappij zoeken de leerlingen antwoorden op hoe zij in hun huishouden de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.
Ontdek snel hoe een (toekomstige) buurt scoort en hoe bereikbaar belangrijke voorzieningen zijn te voet of met de fiets.
Jouw klas zit vol met toekomstige verhuizers. De Mobiscore wil mensen laten stilstaan bij de mogelijke milieukost van …
Lesbundel rond het thema ecologie en milieu. De woordenschat en het thema ecologie worden verkend door twee verschillende liedjes. Deze oefeningen bevatten ook een opdracht op lees- en schrijfvaardigheid.
Via verschillende spelletjes oefen je de betekenis van een aantal moeilijke woorden die aan bod komen in het thema voetafdruk uit de methode Wereldkanjers 6.
Op dit blad vinden de leerlingen info terug over het sorteren van afval. Onderaan zijn er ook tips te vinden over hoe ze zelf kunnen meehelpen om de afvalberg te verminderen.
Pak de klimaatproblematiek aan vanuit verschillende invalshoeken of thema's:
Wereldwaterdag@school is één van de zes actiedagen van de campagne GoodPlanet Challenges.
Wereldwaterdag@school is… een symbolische actiedag waarop we extra zorgzaam omgaan met water. Dit jaar staat wereldwaterdag in het …
Kunststofafval een tweede leven geven? Jouw leerlingen klaren de klus. In ons Circular Materials Center in Kortrijk staan ze zelf aan de knoppen.
27-03-2022 tot 26-05-2023
Op deze Padlet vind je volgende ideeën voor een buitenlesactiviteit rond het thema afval:
Dit leermiddel is toegevoegd in …
Dit leermiddel is toegevoegd in opdracht van Whizzkids hogeschool 2022.
Zakboekje met cartoons i.v.m. het klimaat en landbouw.
Je kan ze gebruiken als introductie, discussiemateriaal of bron.
Op deze Padlet vind je volgende ideeën voor een buitenlesactiviteit:
Dit leermiddel is toegevoegd in opdracht van …
Op deze Padlet vind je volgende ideeën voor een buitenlesactiviteit over water en afval.
In deze video ontdekken de leerlingen wat de bedreigingen zijn voor de biodiversiteit en welke gevolgen daarmee gepaard gaan. Miero de miereneter neemt de leerlingen mee naar Berry, de ijsbeer, waarvan het leefgebied alsmaar kleiner wordt. …
Aan de hand van deze handleiding kunnen leerkrachten, educatieve medewerkers en animatoren het museum bezoeken en werken met kinderen en jongeren. Je vindt hierin de nodige informatie en tools om een bezoek aan het Design Museum Brussels voor te …
European Environmental Calculator (kortweg Eureca) meet de impact van filmproducties. Het vertaalt logistieke keuzes op vlak van transport, catering, elektriciteit, verwarming, digitale processen, materialen en afvalstromen in CO2 en gebruikt …
De vraag lijkt een beetje een contractio in terminis. Voor het milieu is het toch sowieso beter om onverpakt voedsel te kopen,? Denk maar aan heel de plastic soup in de oceanen. Maar wat nu als al die verpakkingen voedselverspilling tegengaan? …
Je staat in de supermarkt, je geeft deze avond een feestje en wil wat frisdrank (want de vraag slaat natuurlijk niet op waterflessen, dat drink je van de kraan, toch?) kopen. Dan slaat de twijfel toe: koop je glazen flessen of toch maar die …
In de Helixtuin neemt de bijenpop Annebieke de kinderen mee op een reis naar de bijenwereld. Aan de hand van een verhaal, opdrachtjes en spelletjes ontdekken ze de wereld van de honingbij, de wilde bij, de wesp, de hommels en vele andere …
12-05-2022 tot 31-05-2024
Op deze website vind je verhalen rond het thema duurzaamheid. De verhalen bevatten ook didactische wenken en werden vertaald in verschillende talen.
Je vindt er o.a. verhalen over klimaatopwarming, energieverspilling, bodemvervuiling, …
Dit is de eerste video in de vijfdelige reeks over waterzuivering. In dit fragment maak je kennis met Aquafin en kom je te weten wat het bedrijf juist doet.
Train alvast je verwondering, want met de schatkaart loert achter elke boomstam een verrassing. Ga op zoek naar een spechtensmidse, voorspel het weer met een dennenappel en maak een sporenafdruk van een paddenstoel. Of wat dacht je van …
Welke grondstoffen liggen aan de basis van onze producten? Op welke manier worden onze verbruiksgoederen geproduceerd? Is er aandacht voor het milieu? Hoe verlopen de arbeidsomstandigheden? Worden arbeiders voldoende betaald? Deze website is jouw …
Deze webpagina biedt een overzicht van de subsidies waarvoor jouw school een aanvraag kan doen. De handige zoekmodule helpt jou om jouw zoekopdracht te verfijnen.
Vind zo subsidies om jouw school te vergroenen, klimaatprojecten te financieren ...
Word een waterwijze klas of school vanaf september 2022! Ga samen de uitdaging aan om leerlingen duurzame keuzes te leren maken en zo hun watervoetafdruk te verkleinen op school wat betreft voeding, kledij, direct water... Op het programma: …
01-09-2022 tot 30-06-2024
Op stap met je klas? Kies voor duurzame mobiliteit.
Ga je met je klas op stap naar een organisatie die rond duurzaamheid werkt? Dan kan je een MOS-pas van De Lijn aanvragen, waarmee je met je leerlingen gratis gebruik kan maken van het bestaande …
In dit rollenspel kruipen leerlingen in de huid van lobbyisten en parlementsleden die moeten beslissen of ze een wet aannemen die repareren makkelijker maakt. Leerlingen krijgen zo ook inzicht in hoe wetten tot stand komen, hoe Europese wetgeving …
Een bundel over het belang van composteren en het verloop van het compostproject, namelijk de bouw van een eigen compostbak uit gerecycleerd materiaal.
In het filmpje van VRT NWS worden het vliegtuig, de Flixbus en de trein als transportmiddelen voor een vakantie met elkaar vergeleken. Dit kan ook aanleiding geven tot een debat rond het klimaat en thema duurzaamheid.
Je provinciale MOS-begeleider ondersteunt je school in een vergroeningstraject op maat. MOS heeft oog voor de brede schoolbenadering en zet in op samenwerking met partners.
Alles gebeurt op jullie maat en ritme. MOS ondersteunt, coacht en inspireert.
In deze quiz ontdekken leerlingen:
In deze Kahootquiz ontdekken leerlingen:
Wereldwijd staan we voor de grote uitdaging om de steeds groeiende vraag naar grondstoffen te kunnen volgen. Die vind je meestal ondergronds en delven we via mijnen. Maar het wordt steeds interessanter om in onze eigen steden aan mining te doen. Denk …
Het project luchtreiniging in de klas is een bouwfysisch-virologisch onderzoek naar luchtreiniging in klaslokalen.
Luchtreiniging is een wetenschappelijk bewezen methode om aerosolenconcentraties in binnenruimten sterk te reduceren en hiermee …
Deze webinar, gegeven door prof. Dirk Avonts, biedt een toelichting over de herkomst en gevolgen van soorten luchtvervuiling.
Verbind de logo's van organisaties en keurmerken met de juiste omschrijving.
Walvissen aan wal is een prentenboek over plasticsoep dat kan worden ingezet wanneer je werkt rond het thema milieu en voor milieueducatie in de klas of thuis.
Hoe maken kinderen (en scholen) een weloverwogen keuze voor een huisdier?
De actiefiche van MOS geeft heel wat info en lessuggesties.
‘Ik ben al blij dat ze ‘s morgens iets willen eten!’ Herkenbare uitspraak? Heel wat basisscholen organiseren jaarlijks minstens wel een ontbijt, een paasbrunch, of een andere (ochtendlijke) activiteit die met gezonde voeding te …
Opdracht bij de reportage van Pano over de kippenindustrie met vragen i.v.m. keuze, duurzaamheid, bioproducten.
Plastics. Veel zaken die wij ‘plastiek’ noemen, vallen onder de noemer van ‘kunststoffen’ en zonder probleem kunnen we wel honderd toepassingen van kunststoffen opsommen. We hebben het over plastic verpakking, maar het gaat …
Deze video schetst de cruciale rol die oceanen spelen in de klimaatverandering. De oceanen zijn een complex en fundamenteel ecosysteem waarover veel nog onbekend is. De video biedt een indrukwekkend beeld van de oceanen en zoomt in op wat moet …
Bespreking van het boek Het boek van hoop, Levenslessen voor een mooiere toekomst van Jane Goodall en Douglas Abrams.
Deze infographic toont het belang van elektronica recycleren aan. Zo gaan waardevolle grondstoffen niet verloren en vermijden we nieuwe ertsen te moeten delven uit de aardbodem. We maken dit concreet met een specifiek en bijzonder herkenbaar …
Welkom bij MOSterdPod, een podcast waarmee we het twintigjarige bestaan van MOS vieren. Vier afleveringen lang duiken we samen met jullie in de veranderingen, vraagstukken en prangende duurzaamheidsthema’s van de afgelopen jaren. En …
Het educatief project Hout Vasthouden heeft tot doel kinderen te laten kennismaken met de levenscyclus van hout, met aandacht voor alle actuele thema's binnen milieueducatie.
In het lespakket komen volgende onderwerpen aan bod:
Het communicatiemiddel dat al het langste meegaat, is papier. Papier gebruiken we voor tal van toepassingen. We kunnen het al eeuwen moeilijk wegdenken uit onze maatschappij. We schrijven en tekenen veel op papier maar we drukken en printen er ook …
Deze infographic toont de materiaalstromen van Vlaanderen. Wat komt er binnen? Wat gaat er weer buiten? Hoeveel materialen verbruikt onze Vlaamse economie, en hoeveel afval wordt hierbij geproduceerd?
Bron materiaal: Vlaanderen Circulair (VITO …
Met deze quiz herhaal je de leerstof uit thema 7 van de methode Mundo 6.
Volgende onderwerpen komen aan bod:
Zowel in Vlaanderen als in Europa liggen nog heel wat stortplaatsen. Op veel van die stortplaatsen kwam een laag grond te liggen en zeverdwenen uit het geheugen van de mensen. Vaak kwamen er natuurgebieden op, maar ook huizen. Wist je bijvoorbeeld …
In de EDUbox Gezondheid: wetenschap voor een duurzame relatie tussen mens, dier en planeet komen jongeren te weten wat er gaande is met onze planeet. Want dat er iets aan de hand is, staat buiten kijf: de ene natuurramp volgt schijnbaar de andere …
In dit filmpje ontdekken de leerlingen welke schadelijke stoffen er in scheetjes van koeien zitten.
Video over de beuk: een boom die bang is voor de zon. De video is ingesproken door Petra Vijncke, educator bij het Natuureducatiecentrum De Vroente in Kalmthout.
Neem ook een kijkje op omgeving.vlaanderen.
Het verschil tussen een ecoysteem, biotoop en habitat wordt helder uitgelegd aan de hand van voorbeelden. De video is ingesproken door Petra Vincke van Natuureducatiecentrum De Vroente.
Binnenkort start Mei Plasticvrij weer, een bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu.
Er bestaan heel wat fysieke en digitale educatieve materialen om tijdens deze maand aan de slag te gaan rond het gebruik van …
In lokalen die goed geïsoleerd zijn (goede isolatie is luchtdicht) of waar veel mensen vertoeven (zoals in klaslokalen) is ventilatie en verluchting heel belangrijk. Er moet voldoende verse lucht aangevoerd worden om een gezond binnenklimaat …
Reizen heeft een impact op onze omgeving, op het klimaat ... Zou je het vliegtuig nemen, dan kan je de CO²-impact van je reis berekenen en neutraliseren door een CO²-reductieproject te financieren.
In dit filmpje leren de cursisten over afval sorteren.
Aan bod komen:
Via deze werkbundel komen leerlingen meer te weten over de honingbij.
In deze bundel komen vier dieren aan bod:
Per diertje zijn er enkele verwerkingsopdrachten en wordt er gewezen op het nut van het kriebelbeestje voor het ecologisch systeem.
Biodiversiteit is essentieel voor ons overleven en welzijn. Het voedt en geneest ons. Het schenkt ons zuurstof en drinkbaar water. Biodiversiteit zorgt voor ons.
Een website die antwoorden biedt op het wat en waarom, en bovendien meerdere …
Heb je al eens heel goed gelet op de planten die in de stad groeien? Misschien is het je al opgevallen dat je sommige soorten niet kent! Het zou immers kunnen dat als je op reis gaat naar verre oorden, er piepkleine zaadjes aan je kleren blijven …
In een filmpje van Fostplus krijg je een overzicht van wat wel of niet in de pmd-zak hoort. Daarna volgen drie oefeningen waarbij jij het afval al dan niet toevoegt aan de pmd-zak.
Alle kleuter- lager-, basis- of secundaire scholen in de stad Antwerpen met vragen over milieu, natuur en klimaat kunnen terecht bij het EcoHuis voor gratis advies.
Het advies kan het volgende inhouden:
Jaarplan met actiepunten per maand om te zorgen voor een milieuvriendelijke school. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt rond het besparen van water en energie, duurzame mobiliteit, meer groen, ...
CleanEarthAdventure is een virtual realitybeleving waar leerlingen kennis maken met CleanTechBedrijven uit verschillende sectoren.
Zo krijg je bijvoorbeeld een uniek beeld over het waterzuiveringsproces bij Aquafin of zie je hoe steenbakkerij …
In deze lesmap vind je verschillende ideeën om met je leerlingen aan de slag te gaan met de film More Than Honey.
Verhaal
Sinds een dikke tien jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor: honderdduizenden kolonies …
Aan de hand van deze werkbundel en de MOS-energiekoffer onderzoeken leerlingen het energieverbruik in de school. Ze voeren metingen uit met volgende meettoestellen:
Luisteropdracht bij een nieuwsfragment over Earth Overshoot Day.
Ook de verbetersleutel werd toegevoegd.
Deze interactieve video toont hoe plasticsoep ontstaat. De zinvolheid van afval sorteren komt ook aan bod.
Ons Belgisch stukje Noordzee is klein maar bijzonder druk. Groene energie, natuurbehoud, scheepvaart, visserij, zandontginning en zoveel meer vinden er dagelijks plaats. Om al deze activiteiten goed te laten samengaan, stelt de federale overheid …
De atlas of European values is een educatieve website van de Fontys Hogeschool, de Universiteit Tilburg en het onderzoeksprogramma EVS European Values Studies met steun van de Europese Commissie. De website probeert de verscheidenheid en …
De leerlingen verkennen hun eigen behoeften en de behoeften van dieren. In een groepswerk zoeken ze informatie op over zes gezelschapsdieren: hond, kat, cavia, konijn, kip en paard, aan de hand van de vijf vrijheden van dierenwelzijn. Ten slotte …
Klaslokalen ventileren is van groot belang om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Als er niet voldoende geventileerd wordt stapelen virus- en andere deeltjes zich op in de binnenlucht. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de …
Aan de hand van dit verhaal kan je leerlingen bewust maken over het gevaar van plastic afval in de zee.
Wij houden er ook niet van om gevolgd te worden. Daarom gaan we zorgvuldig om met jouw privacy.
Noodzakelijke cookies: voor de correcte en veilige werking van de website.
Functionele cookies: voor een betere ervaring (b.v. automatisch aanmelden). aanbevolen
Mediacookies: voor het insluiten van video en andere media. aanbevolen
Statistische cookies: voor anonieme analyses ter verbetering van de ervaring.
We plaatsen cookies om de ervaring te verbeteren en onze website te monitoren.
Voorkeur bewaren