Hoe breken we onze speelplaatsen open?


Wanneer we beginnen op te tellen hoeveel tijd we van ons jonge leven doorbrengen op speelplaatsen, begint het te dagen hoe centraal deze plek staat in onze ontwikkeling. Daarom is des te merkwaardiger dat deze ruimte nog zo vaak is vormgegeven als een kale betonnen vlakte en niet de inspirerende, educatieve en avontuurlijke groenpool die het zou kunnen zijn. Gelukkig is er een tegenbeweging opgestaan die onze speelplaatsen letterlijk en figuurlijk wil openbreken. Op deze avond gaan we in gesprek met leerkrachten, ouders, directies, scholenkoepels, ontwerpers, gemeenten en middenveldorganisaties over wat zij de voorbije jaren geleerd hebben over speelplaatsontharding.

We bespreken hoe elk van deze actoren vanuit een andere hoek onthardingsprojecten kunnen initiëren en welke lessen er getrokken kunnen worden uit de recent afgewerkte proeftuinen ontharding.

Sprekers

  • Nele Despodt is organisatiemedewerker bij het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en bekijkt het hoe je als gemeente scholen kunt aanmoedigen om te ontharden.
  • Elke Hermans is MOS-begeleider basisonderwijs in de provincie Antwerpen.
  • Sofie De Laet is projectmedewerker bij het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en coördineert het project ‘Kempense Scholen Ontharden’.
  • Annelies Sevenant, voormalig ontwerper bij het landschapsbureau Fris in het Landschap en ouder bij Basisschool De Leefschool in Oosterzele.
  • Willem Janssens is schooldirecteur bij het Sint-Pietersinstituut in Turnhout.
  • Marc Papanikitas staat als kleuterleerkracht aan de basis van Stedelijke Basisschool KosMos in Antwerpen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
MOS is een gezamenlijk initiatief van 7 partners: de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. MOS helpt leerkrachten en directies om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Stadsform
Organisatie

Ontdek ook