Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Better safe than soa : Educatief spel over veilig vrijen en soa's

'Better safe than soa': educatief spel over veilig vrijen en soa's
De Aanstokerij vzw

Better safe than soa is een klasspel om jongeren op een leuke en interactieve manier te laten bijleren over veilig vrijen en soa's. 

Het spel focust op de beleving van veiligheid bij seksualiteit, praten over veilig vrijen en verantwoordelijk condoomgebruik.
Thema

Ongeveer de helft van alle diagnoses van chlamydia gebeurt onder de leeftijd van 24 jaar. Veel jongeren durven geen condoom voorstellen of laten het condoom na een tijdje achterwege zonder zich te laten testen.

Naast tijdige screening en behandeling is relationele en seksuele vorming dus noodzakelijk. Sensoa roept daarom scholen op tot meer aandacht voor relationele en seksuele vorming. Want hoewel we op de goede weg zijn, krijgen niet alle leerlingen voldoende vorming.

Vandaar dat Sensoa ons inschakelde om 'Better safe than soa' te ontwikkelen. Een klasspel waarbij jongeren in de huid kruipen van een personage met een profiel op de sociale media site ‘Vinstagram’. Centraal staan hun keuzes over veilig vrijen en communiceren met hun partner, alsook hun kennis over soa’s. 
Ideaal voor

14- tot 18-jarigen (ASO, TSO, BSO)
Doelstellingen

De jongeren leren zich te beschermen tegen soa's, met als focus de beleving van veiligheid bij seksualiteit.
Praten over veilig vrijen en verantwoordelijk condoomgebruik.

Korte spelomschrijving

De spelers kruipen in de huid van een personage met een profiel op de sociale media site 'Vinstagram'. Vinstagram is vooral een platform om foto's te delen, maar vaak leren jongeren elkaar via dit platform ook beter kennen en daar komt wel eens een date of relatie uit voort.

Er zijn een vijftal superpopulaire profielen op Vinstagram. Dit zijn Vinfluencers. Deze Vinfluencers zijn erg aantrekkelijk voor andere spelers, want een date met zo iemand maakt de andere ook populair en levert extra punten op. En hoe meer punten een profiel heeft, hoe hoger het in de ranking komt te staan.

Er zijn bij de start van het spel drie personages met een soa. Zelf zijn zij hier niet van op de hoogte. maar, daardoor kunnen ook de anderen tijdens het spel een soa oplopen. Als de spelers naar de dokter gaan, kunnen ze te weten komen of ze een soa hebben door hun profielkaart en/of rode kaart te screenen met de red revealkaart.

Vertel jij aan je date dat je (misschien) een soa hebt? Ga je naar de dokter als je een symptoom van een mogelijke soa opmerkt? Hoe breng je het onderwerp veilig vrijen aan bij je date? Vanuit het profiel zoeken de spelers het uit in een fictieve (maar realistische) en veilige omgeving. Tijdens het spel wordt langzaam duidelijk dat het niet de dates met de populaire Vinfluencers zijn die het meeste punten opleveren. Nog belangrijker zijn de keuzes die de spelers maken over veilig vrijen, communiceren met je partner en de kennis over soa's. 

Ontwikkeld en geproduceerd door De Aanstokerij in opdracht van Sensoa.

Praktisch

  • Aantal spelers: 15- 25
  • Aantal speltrainers: 1 
  • Speelduur: 2 lesuren

Aanpak

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie