Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Zever in pakskes : Educatief spel over de onzin die verspreid wordt over roken

'Zever in pakskes': educatief spel over de onzin die verspreid wordt over roken
De Aanstokerij vzw

Zever in pakskes is een spel over de onzin die verspreid wordt over roken. Jongeren leren spelenderwijs om ‘zever’ of ‘bullshit’ over roken en vapen te herkennen en te ontkrachten.

Geen ver-van-mijn-bedshow, maar wel casussen, quotes en personages die uit het leven zijn gegrepen en zorgen voor de nodige herkenbaarheid! 

Thema

Over roken wordt heel wat ‘zever’ of ‘bullshit’ verkondigd, door volwassenen, door de tabaksindustrie en natuurlijk door de jongeren zelf. 'Eéntje kan geen kwaad.', 'Stoppen met roken is easy!', 'Vapen en shisha zijn gezond.' ...

Met het scholenproject Bullshit Free Generation wil het Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe generatie jongeren kritischer en weerbaarder maken tegenover roken en vapen. Bij zo'n ambitieus project hoort natuurlijk ook heel wat materiaal om in de les te gebruiken.

Dit spel is er ééntje van. De andere lesmaterialen zijn te vinden op www.bullshitfree.be/materialen. Neem een kijkje en laat je inspireren!

Met het spel ‘Zever in pakskes’ leren jongeren spelenderwijs om ‘zever’ of ‘bullshit’ te herkennen en te ontkrachten. Geen ver-van-mijn-bedshow, maar wel casussen, quotes en personages die uit het leven zijn gegrepen en zorgen voor de nodige herkenbaarheid. 

Ideaal voor 

Jongeren in de derde graad secundair onderwijs, 16-18 jaar

Doelstellingen

 • Spelers ontwikkelen een kritische blik op roken (incl. e-sigaret, waterpijp en shisha) en op de fabels die hierover bestaan.
 • Spelers worden zich bewust van hoe sociale beïnvloeding meespeelt bij het (starten met) roken en hoe de tabaksindustrie hierop inspeelt.
 • Spelers ontdekken hoe ze op een gezonde manier kunnen omgaan met stress (in plaats van te grijpen naar een sigaret).
 • Spelers gaan met elkaar in gesprek over roken en leren elkaars mening kennen.

Spelomschrijving

De spelers maken kennis met 20 personen die heel wat volgers hebben op Instagram. Elk van deze influencers promoot roken, sommigen zelfs in opdracht van de tabaksindustrie. Dit doen ze door fabels of ‘bullshit’ over roken te verspreiden. Een voorbeeld van zo'n uitspraak is: ‘Roken helpt tegen stress!’ Maar in de realiteit gaat deze uitspraak niet helemaal op. 

Bij de start van het spel bedenken de spelers in kleine groepjes een gezond alternatief dat wél helpt tegen stress (zoals gaan sporten of met vrienden praten). Elke groep moet daarna zijn antistressmethode zo populair mogelijk maken. Dit doen de spelers door zoveel mogelijk 'Instagrammers' die voordien roken promootten, te overtuigen van hun ongelijk én hen promo te laten maken voor hun antistressmethode.

Hoe meer volgers ze verzamelen, hoe populairder hun antistressmethode wordt. Als klasgroep maken de leerlingen Instagram wat meer ‘bullshit- en rookvrij’. Maar er kan natuurlijk maar één groep de winnaar zijn: de groep die uiteindelijk de meeste volgers verzamelt, wint het spel.

Ontwikkeld en vormgegeven door De Aanstokerij, in opdracht van Vlaams Instituut Gezond Leven. Met steun van de Vlaamse Overheid. 
Praktisch

 • Leeftijd spelers: 16-18 jaar
 • Aantal spelers: 8 - 25
 • Aantal speltrainers: 1 
 • Speelduur: 2 lesuren

Aanpak

Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep.
Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Aanstokerij
Organisatie