Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

WISPERpro | Gegen perfektionismus

Logo WISPER vzw
WISPER vzw

Creativiteit neemt toe naarmate je fouten durft toelaten, vrijuit kan experimenteren en bereid bent om het onverwachte te omarmen. Maar een perfectionistische houding kan dat alles behoorlijk in de weg zitten.

Word je ook geconfronteerd met perfectionisme als blokkade in de groepen waarmee je werkt? In deze cursus bieden we je artistieke oefeningen aan die het maken van fouten aanmoedigen!

Als leerkracht en begeleider ben je een rolmodel. Hoe reageer je zelf op fouten? Geef jij complimenten over het proces (en niet enkel over het eindresultaat)? Waar ben je precies bang voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Hoe vaak ga je samen op zoek naar oplossingen? Deze en andere vragen passeren de revue terwijl we zelf actief en beeldend aan de slag gaan.

Je reflecteert over stijlen van begeleiden en over de kracht van groepsdynamiek. Daarnaast krijg je enkele handvaten om je lessen laagdrempeliger te maken en om veiligheid in de groep te stimuleren.

Je krijgt input op twee vlakken. Ten eerste krijg je concrete oefenstof aangereikt: inspiratie om je eigen sessies actief, beeldend en laagdrempelig te maken. Ten tweede werken we rond methodiek: een gestructureerde manier om via beeldende middelen de persoonlijke vaardigheden van mensen te ontwikkelen en hun creativiteit te vergroten.

Ervaringen en ideeën tussen deelnemers van de cursus worden uitgewisseld en jullie werken zelf nieuwe methodes uit. Heb je geen beeldende ervaring, maar wil je toch graag deelnemen? Dat is (dus) geen enkel probleem!

De kunsten als tegenwicht voor perfectionisme. Wie durft?

Doelgroep: Je bent leerkracht, begeleider en/of hebt interesse in werken met uiteenlopende groepen kinderen, jongeren of volwassenen vanuit een beeldende insteek. Deze cursus is voor docenten, coaches en begeleiders van groepen die graag perfectionisme in hun praktijk of bij hun doelgroep willen verlichten.


Verder aan de slag met dit thema? Op het einde van de krokusvakantie werken we in Gent een dag rond beeldend improviseren waarbij we inspiratie halen bij dans, muziek en theater om vrije, niet-resultaatgerichte improvisatie te stimuleren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
WISPER vzw
Organisatie