Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Aan de slag met STEM en taal in jouw diverse kleuterklas

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

STEM is in. Ook in kleuterklassen wordt aan Science-Technology-Engineering-Mathematics gedaan. Maar kunnen mijn kleuters dat wel aan? En brengt dat wel op? In deze nascholing zoomen we in op de meerwaarde van STEM voor de taalontwikkeling van kleuters.
We stellen een benadering voor om tegelijk aan STEM én taal te doen, die uitvoerig is getest in 13 Vlaamse kleuterklassen met heel wat meertalige kleuters en kleuters met een lage SES tijdens een onderzoek van hogeschool ODISEE.

 

Programma
Je ervaart de benadering zelf tijdens een demo, je analyseert videofragmenten met goede voorbeelden, en je oefent kernvaardigheden actief in. In de voormiddag ligt het accent op STEM, in de namiddag op taal. Je gaat naar huis met een voorbeeldthema dat tijdens de nascholing samen voorbereid werd.

 

Doelstellingen
De deelnemers kunnen:

-de kenmerken van goed STEM-onderwijs opsommen;
-in eigen woorden uitleggen hoe een STEM-cyclus voor kleuters is opgebouwd;
-het verschil verduidelijken tussen een ontwerpcyclus en een onderzoekscylcus;
-een aantal gebruikte taalondersteunende technieken aangeven bij een voorbeeldthema;
-een voorbeeldthema systematisch inplannen volgens de STEM-cyclus, aangepast aan meertalige kleuters en kleuters met een lage SES;
-een voorbeeldthema toepassen, aangepast aan meertalige kleuters en kleuters met een lage SES;
-met behulp van een observatieschema STEM-doelen en taaldoelen evalueren bij jouw kleuters.


Doelgroep
Deze nascholing richt zich tot kleuterleerkrachten van de oudere kleuters.
We raden je aan om samen met een collega in te schrijven zodat je nadien ook samen de nieuwe inzichten kan uittesten in de praktijk.

Begeleiding
Lerarenopleiders Thijs Eeckhout en Helena Taelman bouwden hun expertise met STEM en taal op door samen met 14 kleuterleerkrachten twee jaar lang uitvoerig te experimenteren en te onderzoeken. Thijs Eeckhout is reeds langer gespecialiseerd in STEM in de basisschool. Helena Taelman focust dan weer op taalstimulering bij kleuters.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook