Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Hé, wat doet de bank met mijn geld?

één euromunt
Pixabay

Inhoud en aanpak

De workshop sluit aan bij de leerplandoelstellingen financiële educatie, duurzaamheid en de leerlijn actief burgerschap. En onder meer bij de vakken kantoor, PAV, levensbeschouwelijke vakken, actief burgerschap en economie.

In deel één krijg je de knowhow mee om er in de klas mee aan de slag te gaan. Hoe kan je samen met de leerlingen ontrafelen waarin banken ons geld investeren? We vertrekken vanuit de leefwereld van de leerlingen en maken daarna de overstap naar wereldthema’s die hen verontwaardigen. Bij nader onderzoek blijken die thema’s toch wel niet te linken aan de investeringen die de banken maken met ons geld zeker?

In deel twee kijken we op meta niveau naar leerdoelstellingen, reacties van leerlingen en leerkrachten, opbouw en methodieken. 

De workshop sluit aan bij de leerplandoelstellingen financiële educatie, duurzaamheid en de leerlijn actief burgerschap. En onder meer bij de vakken kantoor, PAV, levensbeschouwelijke vakken, actief burgerschap en economie.

Na de nascholing krijgt iedere deelnemer PowerPoint en programma mee naar huis om er nadien zelf mee aan de slag te gaan op school.
Zo leer je je leerlingen:

  • wat de basis van de werking van een bank is
  • waarin het geld van hun bank geïnvesteerd wordt 
  • waar ze die informatie kunnen opzoeken
  • een kritische mening ontwikkelen over wat banken met hun geld doen 
  • de duurzaamheidsrangorde van verschillende banken kennen
  • hoe ze actie kunnen ondernemen

Doelgroep

Deze interactieve nascholing voor leerkrachten tweede en derde graad SO gaat over financiële educatie, duurzame ontwikkeling en actief burgerschap. De nascholing is opgedeeld in twee delen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?