Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Muzische vorming : Open muzische deuren in je klas

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Muzische vorming wordt in ons onderwijs vaak een beetje stiefmoederlijk behandeld. Terwijl het een cruciale rol kan spelen in de ontwikkeling van elk kind. Deze workshop biedt je een eenvoudige en bruikbare methode aan die je als leerkracht helpt om alle aspecten van muzische vorming te gebruiken en om te zetten in een creatieve les. Je gaat ook aan de slag met veel bruikbare tips zodat talenten en creativiteit nog meer kunnen opborrelen in je klas.

Programma

De nascholing start met de beginsituatie van de deelnemers in kaart te brengen.
Nadien wordt de methode (een spelbord) voorgesteld als hulpmiddel om zicht te krijgen op alle aspecten van muzische vorming (domeinen, bouwstenen, werkvormen en sociale vaardigheden).

Deze methode is gelinkt aan de leerdoelen rond muzische vorming in de verschillende netten. Ook dat wordt toegelicht. Aan de hand van de methode bouw je dan een les op. Wat zit er in een goede les en hoe ga je je leerlingen uitdagen om zelf creatief na te denken en te handelen?

Vervolgens worden de muzische bouwstenen overlopen en krijg je tal van tips aan waarmee je meteen aan de slag kan. Ook worden er in de workshops zelf een aantal tips in de praktijk gebracht. Wat je zelf ervaart, onthoud je beter!

Doelstellingen

De deelnemers:

  • kennen een nieuwe bruikbare methode waarmee alle aspecten van muzische vorming aan bod zullen komen in de klas;
  • weten hoe ze een les moeten opbouwen die leerlingen aanzet tot een creatief proces;
  • verwerven inzicht in de verschillende bouwstenen en kennen veel concrete tips om met deze bouwstenen te werken.

Doelgroep

Leerkrachten lager onderwijs die muzische vorming geven in de klas. Deze workshop is ook interessant voor directies en beleidsmedewerkers.

Begeleiding

Tinneke Verlinden werkte verschillende jaren voor de academies van Lier en Hemiksem als muzische coach. Ze begeleidde daarvoor leerkrachten in het basisonderwijs bij het geven van muzische vorming. Ze staat vandaag nog steeds voor de klas.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook