Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Allerlei soorten digitale spelvormen inzetten in je klas

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Motivatie is één van de belangrijkste principes in het onderwijs. Een gemotiveerde leerling leert immers beter. O.a. door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen, door het gebruik van spelelementen, uitdaging en directe feedback kan je de motivatie van leerlingen verhogen. Al deze elementen vind je terug in games. In deze workshop maak je kennis met allerlei soorten digitale games (van interactieve oefeningen tot serious games) en leer je hoe je deze doelgericht en efficiënt inzet in je klas, ook al heb je slechts enkele pc’s of beperkte tijd.

Programma

Na een introductie over digitale games en kennismaking met een tiental lesstructuren, gaan we concreet aan de slag. Individueel of in een groepje met collega’s van hetzelfde leerjaar maak je a.d.h.v. het stappenplan een lesactiviteit met een game. Je kan je hierbij laten inspireren door de meer dan dertig uitgewerkte voorbeelden. Op het einde van de workshop heb je één of meerdere lesactiviteiten met een game die je meteen in je klas kan gebruiken.

Doelstellingen

De deelnemer kan:

  • een passende lesstructuur kiezen om een game doelgericht in te zetten in de les;
  • aan de hand van het stappenplan een lesactiviteit met een game uitwerken;
  • ‘Out of the box’ denken en mogelijkheden leren zien in een game.

Doelgroep

Leerkrachten lager onderwijs.

Er is geen voorkennis vereist. Je hoeft helemaal geen gamer te zijn! Enkel een open houding hebben en nieuwsgierig zijn naar nieuwe werkvormen en leermiddelen.

Begeleiding

Els De Latter, docent in de professionele bacheloropleiding ‘Leraar lager onderwijs’, met meer dan 10 jaar ervaring in het lager onderwijs.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?