Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Leerlingen in situaties van een echtscheiding of een nieuw samengesteld gezin

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Leerlingen die leven in een situatie van echtscheiding of in een nieuw samengesteld gezin zijn ondertussen verre van uitzonderlijk. Toch blijft het soms moeilijk als school om daar vanuit begrip en op juridisch correcte basis mee om te gaan. In deze nascholing koppelen we beide aspecten aan elkaar en bekijken we hoe we voor deze leerlingen als school ‘helpend’ kunnen zijn.

Programma

We starten met wat je als leerkracht op juridisch vlak moet weten om op de juiste manier met deze kinderen en hun ouders om te gaan. Thema’s zoals welke ouder zijn kind mag inschrijven op school, wie je voor een oudercontact uitnodigt… worden a.d.h.v. een presentatie eenvoudig uitgelegd.
Daarna bekijken we een kort filmfragment dat ons helpt te begrijpen wat een scheiding voor kinderen en hun ouders kan betekenen. Specifieke noden die deze leerlingen in de klas kunnen hebben en hoe we daar kunnen op ingaan, komen ook aan bod.
Een volgend filmfragment helpt ons bij de inleving in de situatie van een nieuw samengesteld gezin. Ook daaruit halen we tips en ideeën voor de omgang met deze kinderen en hun ouders.

Doelstellingen

De deelnemers weten na deze nascholing op welke manier ze leerlingen, die een scheiding meemaken of leven in een nieuw samengesteld gezin, kunnen opvangen en ondersteunen op school vanuit een begripvolle houding en rekening houdend met juridische aspecten.

Doelgroep

Deze nascholing is zinvol voor leerkrachten, zorgcoördinatoren, leerlingenbegeleiders, directies en ondersteunend personeel.

Begeleiding

Nadine Callens werkte 33 jaar in een centrum voor leerlingenbegeleiding en bood vorming en ondersteuning aan collega’s. Momenteel is zij zelfstandig nascholer. Verder is zij ook ‘ervaringsdeskundige’.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?