Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Leren schrijven wordt weer leuk en makkelijk!

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Je kent ze wel, die kinderen die niet kunnen wachten tot ze leren schrijven, maar eens het zover is, is de goesting soms snel over. “Het is moeilijk, het doet pijn, en bovendien kan de juf het niet lezen”. Kleuters en jonge kinderen kunnen nochtans op een speelse manier goed (en plezant) voorbereid worden op het leren schrijven.

Programma

Een beetje inzicht in de ontwikkeling van de fijne motoriek, lateralisatie en de pengreep kunnen jou als leerkracht hierbij uiteraard helpen. Vanuit een kort theoretisch kader bekijken we dan ook hoe we dit kunnen vertalen naar leuke (en goedkope) materialen om de fijne motoriek doelgericht te stimuleren. We gaan aan de slag met de materialen die je zelf meebrengt, zo ga je naar huis met een doosje vol bruikbare spulletjes. Daarnaast bekijken we de schrijfmethode en/of werkblaadjes van jouw school en zorgen we ervoor dat ze terug op de ‘het-is-plezant’-lijst komen te staan. Je gaat naar huis met veel inspiratie en praktische tips voor in de klas.

Doelstellingen

De deelnemers:

  • begrijpen de ontwikkeling van lateralisatie en pengreep vanuit een praktisch inzicht;
  • ontwikkelen doelgerichte (goedkope) materialen om de fijne motoriek te stimuleren;
  • passen bestaande methodes en werkblaadjes aan op een eenvoudige manier aan de noden van een individueel kind;
  • stimuleren de ontwikkeling van de fijne motoriek met als doel het leren schrijven weer leuk te maken.

Doelgroep

Leerkrachten kleuter- en lagere school, zorgleerkrachten.

Begeleiding

Cathy Crabbe is licentiaat lichamelijke opvoeding, docent Motoriek lerarenopleiding Karel de Grote Hogeschool en vakexpert schrijfmotoriek in het vak ‘Vloeiend van drie naar één (laatstejaarsstudenten lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs) op basis van extra opleidingen: Kritische ontwikkelingsbegeleiding volgens methode Hendrickx, Motorisch Remedial Teacher, Reflexintegratie INPP.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?