Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Help! Hoe buig ik discriminerende en uitdagende uitspraken om?

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Groeit de diversiteit op jouw school, zorgt dit soms voor spanning en zoek je nieuwe manieren om hier mee om te gaan? Je leert in deze vorming wat uitdagende en discriminerende uitspraken in een context van diversiteit zijn. Je ontdekt hoe deze uitspraken tot stand komen bij leerlingen, ouders en leerkrachten en welk effect ze hebben. Je leert verschillende manieren om met zulke uitspraken om te gaan in jouw klas en op jouw school.

Programma

We beginnen met een opwarmer met nabespreking. Van daaruit leggen we de link met vooroordelen: Hoe komen ze tot stand en hoe kan ik er als professioneel mee omgaan? Vervolgens verplaatsen we ons in de positie van kinderen die opgroeien in een context van diversiteit. Je krijgt inzicht in de betekenis van een meervoudige identiteit. In de namiddag ligt de focus op uitdagende en discriminerende uitspraken: welke uitspraken hoor je in de klas en op school? Wat is het effect van deze uitspraken op het individu? Welke strategieën zijn helpend om deze uitspraken om te buigen? Doorheen het programma gebruiken we verschillende methodieken: ervaringsgerichte oefeningen, groepsleergesprekken, casusbesprekingen. Er is geen voorbereiding vereist.

Doelstellingen

Na deze vorming heb je volgende doelen bereikt:

  • je weet wat vooroordelen en discriminerende uitspraken zijn;
  • je kent de betekenis van een meervoudige identiteit in de ontwikkeling van kinderen;
  • je kent meerdere strategieën om te reageren bij uitdagende uitspraken van ouders, collega’s of kinderen en om te reageren op discriminerende uitspraken;
  • je weet welke strategieën nuttig zijn voor jouw praktijk;
  • je kan reflecteren met collega’s over hoe je in jouw praktijk meerdere strategieën kan toepassen.

Doelgroep

We mikken op een breed profiel van mensen werkzaam in het (Bu)BaO:  

  • in praktijk kom je in contact met leerlingen en/of ouders met migratieachtergrond;
  • je bent in staat tot zelfreflectie. Je kan theorie en ervaringen van andere deelnemers omzetten naar voorbeelden uit je eigen praktijk. Je kan je eigen handelen kritisch onderzoeken.

Begeleiding

Ilhame Amiri en Tiene Hertogen werken als procesbegeleiders bij Atlas integratie & inburgering Antwerpen. Ze ondersteunen Antwerpse organisaties in het omgaan met etnisch-culturele diversiteit. Samen met deze organisaties doen ze aan visieontwikkeling en training van personeel. Ze werken drempels weg in het aanbod om zo aansluiting te vinden bij een divers publiek.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?