Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Beoordelen en feedback bij schrijven : Hoe pak je dat aan?

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Feedback is een van de krachtigste middelen om de schrijfprestaties van leerlingen te verbeteren. Maar het kost ook veel tijd en er wordt door leerlingen lang niet altijd iets mee gedaan. Sterker nog, als de feedback enkel bestaat uit het geven van een voldoende of onvoldoende dan kan het leerlingen zelfs demotiveren. In deze nascholing leer je aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en concrete praktijkvoorbeelden hoe je feedback beter kunt laten aansluiten op de behoeften van individuele leerlingen. We bespreken hierbij het belang van kwaliteitsvolle beoordelingen en hoe je feedback succesvol kunt integreren in het schrijfonderwijs. Denk hierbij aan het geven van procesgerichte feedback, het stimuleren van peer feedback, leerlingen laten praten over elkaars teksten en het (samen) reviseren van teksten.

Programma

In deze nascholing zoomen we in op verschillende facetten van het geven van effectieve feedback in het schrijfonderwijs. Je leert de meest recente ontdekkingen in het onderzoek naar feedback bij schrijven en ervaart hoe je deze wetenschappelijke inzichten kunt toepassen in je eigen schrijfonderwijs. Zo oefen je aan de hand van voorbeeldteksten en zelf meegebrachte leerlingteksten het beoordelen van tekstkwaliteit en het geven van doeltreffende feedback. Ook ontwikkel je samen met collega’s een lesidee voor schrijven waarbij feedback op een krachtige manier wordt ingezet en leerlingen ook echt met de feedback aan de slag gaan. Hiermee kun je je eigen schrijfonderwijs een impuls geven.

Doelstellingen

De deelnemers kunnen:

  • verschillende manieren van feedback onderscheiden en bepalen welke feedback je wanneer het beste kunt inzetten;
  • de kwaliteit van geschreven leerlingteksten goed en doeltreffend beoordelen;
  • de inhoud en vorm van feedback afstemmen op de individuele behoeften van leerlingen;
  • schrijflessen geven waarbij feedback op een betekenisvolle en effectieve manier wordt ingezet;
  • leerlingen stimuleren om feedback op elkaars teksten te geven;
  • leerlingen ondersteunen bij het verwerken van feedback.

Doelgroep

Leerkrachten lager onderwijs tweede graad (vanaf 4de lj.) + derde graad en zorgcoördinatoren.

Begeleiding

Renske Bouwer is Universitair Docent Onderwijswetenschappen en doet onderzoek naar effectief schrijfonderwijs in het lager, secundair en hoger onderwijs. Ze is gepromoveerd op Tekster, een bewezen effectieve lesmethode voor het leren schrijven van leerlingen in de bovenbouw van het lager onderwijs. Verder deed ze postdoc. onderzoek aan de UAntwerpen naar het comparatief beoordelen van schrijfproducten.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?