Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Kinderyoga op school, een introductie : Kleuters en eerste leerjaar

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Kinderen krijgen vandaag de dag heel veel prikkels binnen en moeten vaak aan allerlei eisen voldoen. Dit leidt vaak tot veel spanning in het lichaam en geest. Als er hier tegenover onvoldoende ontspanning staat, leidt dit vaak tot lichamelijke klachten (buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid), slecht slapen, zich niet goed in hun vel voelen, concentratieproblemen, faalangst, boosheid, agressie...
De verbinding met zichzelf en met de omgeving verdwijnt deels of volledig. Kinderen worden hyperactief of sluiten zich juist af voor zichzelf en hun omgeving.

In kinderyoga komen kinderen op een speelse manier in contact met yoga, met zichzelf en met de ander. Leren luisteren naar het huis waarin je woont, je lichaam, kan al op heel jonge leeftijd. Het kan kinderen helpen zich meer in balans te voelen, leren voelen dat je lichaam en hoofd anders voelt bij bepaalde oefeningen en opmerken dat dit fijn is.
Kinderyoga kan dus een goede ondersteuning zijn voor het kind in zijn fysieke en emotionele groei. Als kinderen goed in hun vel zitten, kan er ook meer ruimte zijn om nieuwe dingen te leren en inspanningen te doen.

In een yogales leren kinderen op een speelse wijze balans voelen tussen beweging en rust, spanning en ontspanning. Kinderyoga kan een goede ondersteuning zijn in de fysieke en emotionele groei van een kind: het houdt het lichaam soepel, verbetert motoriek en concentratie, draagt bij aan zelfvertrouwen en positief denken en vooral: het is gewoon superleuk! Door de oefeningen samen te doen, leren ze ook respectvol omgaan met de ander. In een yogales mogen kinderen gewoon zichzelf zijn, zonder druk, zonder verwachtingen, zonder prestatiedrang...

Programma

In deze nascholing gaan we heel concreet met het yogaconcept zelf aan de slag. We doen samen een yogales van A tot Z zoals die er concreet zou kunnen uitzien in de klas, in de turnles, op een 'speciaal' moment...
We beginnen met opwarmen, doen verschillende yogahoudingen met voldoende afwisseling tussen beweging/ontlading en ontspanning/relaxatie, gaan aan de slag met ademhalingsoefeningen, samenwerkingsoefeningen, meditatie...
We staan ook stil bij begeleidershouding, praktische omkadering en info- en inspiratiebronnen om verder mee aan de slag te gaan.

Doelstellingen

Op het einde van de nascholing:

  • weet je hoe een yogales wordt opgebouwd;
  • weet je welke dingen belangrijk zijn in jouw begeleidershouding tijdens een yogales in jouw klasgebeuren;
  • heb je een zicht op verschillende yogahoudingen en heb je die zelf mogen ervaren;
  • ken je voldoende kanalen om zelf verder mee aan de slag te gaan, om een eigen yogales uit te werken en ook daadwerkelijk uit te voeren in jouw klas.

Doelgroep

Leerkrachten kleuteronderwijs en eerste leerjaar, turn- en zorgleerkrachten.

Begeleiding

Cindy Helsen, bachelor orthopedagogie. Ze werkt al jarenlang met jonge kinderen en hun gezinscontext in de hulpverlening. Daarbuiten heeft zij ook een eigen praktijk 'Spiegeltjes' waarin ze vorming en coaching biedt rond verschillende opvoedingsthema's aan ouders, leerkrachten en opvoeders.

Marleen Moens is kleuterleidster en yogajuf bij kleuters en 1e leerjaar.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?