Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Meten en ruimte in de kleuterklas

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Activiteiten waarbij de kleuters actief gaan meten en leren rond ruimtelijk inzicht, zijn niet altijd even makkelijk te integreren in het thematisch werken van de kleuterschool.

Programma

In deze nascholing bespreken we kort de big ideas van zowel meten als meetkunde en gaan we zelf aan de slag met concrete materialen om inspiratie en ideeën te verzamelen. Het is niet eenvoudig om binnen elk thema voldoende wiskundige prikkels aan te bieden, en zeker niet rond meten en ruimte.

Daarnaast bespreken we de leerlijnen aan de hand van rijke voorbeelden (zowel anekdotes, foto- als videomateriaal). We leren ook hoe we, door kleine aanpassingen in vraagstelling en impulsen, nog gerichter aan de slag kunnen om bij álle kleuters de kennis en vaardigheden van de vooropgestelde ontwikkelingsdoelen na te streven. Tenslotte staan we stil bij de taal van wiskunde en de mogelijke rol van prentenboeken bij het aanbrengen van wiskundige begrippen en vaardigheden.

Doelstellingen

De deelnemers kunnen:

  • komen te weten wat de big ideas van meten en meetkunde in de kleuterklas zijn en waarom deze belangrijk zijn;
  • ontdekken een globale leerlijn rond meten en meetkunde;
  • ontdekken hoe ze kleuters beter kunnen begeleiden tijdens vrij en geleid spel om wiskundige ontwikkelingskansen optimaal te benutten;
  • verkennen de deeldomeinen van meetkunde;
  • komen te weten hoe ze wiskundige prentenboeken nog gerichter kunnen inzetten.

Doelgroep

Leerkrachten van eerste t.e.m. derde kleuterklas.

Begeleiding

Eva Dierickx heeft enkele jaren als kleuterleerkracht gewerkt. Nu is ze als onderwijskundige werkzaam aan de AP hogeschool te Antwerpen als lerarenopleider kleuteronderwijs en onderzoeker. Ze schrijft daarbij geregeld voor kleutergewijs.be en geeft workshops en lezingen. Artikels van haar hand verschenen eerder in onder meer de vaktijdschriften Het Jonge Kind en Zorgbreed.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?