Bijdragen in verband met activiteiten zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de meest recente ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Volg de informatie op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus en https://www.info-coronavirus.be/nl/. Contacteer de organisator bij twijfel.

Hoe sociale vaardigheden van kinderen vergroten?

Logo Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)
Centrum Nascholing Onderwijs (CNO UAntwerpen)

Sociale vaardigheden zijn nodig om met andere kinderen te kunnen spelen, om vrienden te maken. Bij sommige kinderen verloopt dit contact niet zo vlot en zo komen ze steeds meer alleen te staan. Hoe kan je kinderen 'sterker' en 'weerbaarder' maken door te werken aan hun zelfvertrouwen en hen sociaal inzicht bij te brengen?

Programma

We gaan praktijkgericht aan de slag met diverse sociale vaardigheidstrainingsmethodes om zo de mogelijkheid te hebben om in de school een sociale vaardigheidstraining te kunnen aanbieden.
Het opzet van zo'n training is vooral om kinderen doorheen spelletjes, rollenspel, tekeningen, kleien, verbeelding en fantasie-oefeningen nieuwe vaardigheden aan te leren.
Na deze training gaan leerkrachten naar huis met een boel materiaal om zelf aan de slag te gaan. (draaiboek, aanzet tot kinderboek en ouderboek)

Doelstellingen

De deelnemers:

  • krijgen inzicht in de ontwikkeling van sociale vaardigheden;
  • trainen in communicatie met kinderen;
  • kunnen zelf een sociale vaardigheidstraining opzetten en begeleiden;
  • ontwikkelen de vaardigheid om via spel, beweging, expressie, gespreksvoering met kinderen aan de slag te gaan om sociale vaardigheden effectief te gaan trainen;
  • hebben inzicht in de nodige overdracht naar ouders en kinderen.

Doelgroep

Leerkrachten uit het (buitengewoon) lager onderwijs, CLB-medewerkers, zorgleerkrachten die een sociale vaardigheidstraining willen geven in schoolse context, gericht op kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Begeleiding

Lies Ledegen is kleuterleidster en integratieve kinder-therapeute. Ze werkte gedurende 18 jaar in het onderwijs en volgde een opleiding aan de Academie voor Psychotherapie te Amsterdam.
Sinds 2003 heeft ze een thuispraktijk Kroost. Ze begeleidt ouders en kinderen van 3 tot 12 jaar die sociaal of emotioneel een extra duwtje nodig hebben om weer in evenwicht te komen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?