Metend rekenen voor rekenzwakke kinderen


Metend rekenen kom je overal in onze omgeving tegen. Deze verbondenheid met de realiteit maakt dat niemand op volwassen leeftijd ontsnapt aan het omgaan met metend rekenen. Voor rekenzwakke kinderen is dat slecht nieuws. Metend rekenen is voor hen bijna steeds een struikelblok. Hoe kunnen we differentiërend en gericht rekenzwakke kinderen met deze materie helpen?

Programma

We bespreken in deze nascholing eerst een stapsgewijze aanpak om ook rekenzwakke kinderen inzicht te geven in meter, liter, kilogram en al hun afgeleide maten. Vervolgens gaan we gedetailleerd in op het andere grote struikelblok: omgaan met tijd. In een luchtiger intermezzo bekijken we een speelse aanpak voor het omgaan met geld en tot slot bespreken we oppervlaktematen en inhoudsmaten.

Bij ieder item bekijken we eerst het theoretisch kader, vervolgens een aanpak om de kinderen deze materie goed te laten begrijpen en uiteraard ontbreken ook in deze nascholing de speelse oefenvormen niet.

De inhoud van de nascholing staat los van de gangbare rekenmethodes en focust zich op het gedifferentieerd werken met rekenzwakke kinderen. Uiteraard zullen ook de collega’s genieten van de bijhorende spellen.

Doelstellingen

De deelnemers:

  • begrijpen waar en waarom kinderen bij metend rekenen kunnen vastlopen;
  • kennen een stapsgewijze aanpak om maten, tijd, geld… inzichtelijk met rekenzwakke kinderen door te werken;
  • kennen de limieten van de klassikale mogelijkheden;
  • kennen een schat aan speelse oefenideeën die men ook in hoekenwerk kan toepassen.

Doelgroep

Leerkrachten lager onderwijs 2de en 3de graad.

Begeleiding

Hilde Heunick heeft zich als logopediste reeds meer dan 25 jaar toegelegd op het begeleiden van kinderen met ernstige rekenmoeilijkheden. Ze schreef in de voorbije jaren de praktijkboeken van de 'Rekenwereld tot 20, 100 en 1000' en het praktijkboek 'Metend rekenen'. Ook het breukenlaboratorium en diverse Mathellispellen zijn van haar hand en recent schreef ze ‘Kijk, de komma’. In haar werk zoekt ze steeds naar die strategieën, ondersteuningen, werkvormen die de kinderen inzicht bijbrengen en ontwerpt ze spellen die hen motiveren om dit inzicht in te oefenen.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?